RIPOSTER

Na ilyen se volt még, panorámaadó Siófokon

Siófok ellenzéki többségű képviselő-testülete a minap elfogadta az ingatlanadó emeléséről szóló előterjesztést. Eszerint 2020. január 1-jétől jóval többet kell fizet­niük azoknak, akik a közvetlen vízparti sávban laknak, és reggeltől estig gyönyörködhetnek a Balaton, a tó északi parti települései, a tihanyi apátság vagy a hegyek látványában.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A jövő év elejétől egy közvetlen vízparti sávban lévő lakás után négyzetméterenként 1170 forint helyett 1850-et kell fizetni, a nem lakás célját szolgáló épületrész után fizetendő adó ugyanakkor 1170 forint marad. A szállásépület után 1170 forint helyett ezentúl 1290 forintot kell fizetni, az üdülőingatlan adója pedig január 1-jétől négyzetméterenként 1310-ről 1850 forintra emelkedik. Siófokon ezentúl a „várost csúfító óriásplakátok” után is többet kell fizetni: a másfél négyzetméternél nagyobb reklámokért négyzetméterenként évi 12 ezer forintot kér az önkormányzat.

Az ingatlanok különböző jogcímen történő adóztatása nem példa nélküli a Balatonnál. Balatonlellén nem „látványadót” rónak ki, hanem az önkormányzat azokat kötelezi magas adófizetésre, akik nem életvitelszerűen tartózkodnak a városban, de éppúgy használják a település infrastruktúráját, mint az egész évben ott élők. Azon nyaraló, társasházi lakás vagy apartman tulajdonosa, aki nem jelentkezik be állandó lakónak Balatonlellére, évenként csaknem nyolcszor annyi ingatlanadót fizet, mint egy életvitelszerűen ott lakó. Kenéz István, a város polgármestere az emelés okát a Magyar Nemzet kérdésére azzal magyarázta: Lellének, hogy jogosult legyen fejlesztési és egyéb pályázatok elnyerésére, ötezernél több állandó lakosra van szüksége.

címkék: