RIPOSTER

Menetrendszerűen szállítják a migránsokat a Soroshoz köthető hajók

Az Ocean Viking NGO hajó pénteken ismét Líbia partjainál vett fel 92 migránst és Olaszország felé tart velük.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Néhány napja annak, hogy Szicíliában 39 migránst rakott partra az Ocean Viking, most 92, két csónakból kimentett illegális bevándorlót vett fel szokás szerint a líbiai partoknál.

A hajó rögtön megosztotta az esetet és közölte, hogy a hajóról kimentettek egészségügyi állapota válságos, hiszen fáznak és tengeri betegek. Ez a szokásos trükk, hogy ne lehessen megtagadni a kikötési engedélyt.

Az Ocean Viking, az SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) szervezetek közös hajója lényegében migránsutaztatással foglalkozik. Ez két, Soros György által finanszírozott francia álcivil szervezet.

Az Ocean Viking a migránsokat általában gumicsónakok fedélzetéről gyűjti be, általában alig 50 tengeri mérföldre (93 kilométer) a líbiai partoktól. Aztán megindulnak Olaszország felé.

Az olaszországi kikötőkben jelenleg a Mediterranea Saving Humans olasz NGO két hajója van lefoglalás alatt. A német Sea-Watch 3 hajó, amelynek kapitánya Carola Rackete tavaly többször megszegte a kikötési tilalmat, a napokban hagyhatta el a szicíliai Palermo kikötőjét, és persze újra elindult Líbia irányába. Újraindította földközi-tengeri tevékenységét az Open Arms spanyol szervezet hajója is.

Matteo Salvini az ellenzéki Liga vezetője, volt belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány „nyitott kikötők”-politikája növelte az indulások és ezzel a halottak számát is. „Így több kábítószer és fegyver is érkezik az emberkereskedők hajóin. Conte és Lamorgese szégyellheti magát!” – üzente Salvini

Zajlik nagyüzemben a migránsutaztatás annak ellenére, hogy háromszázezer euró, vagyis mintegy 96 millió forintnak megfelelő bírságot szabtak ki az olasz hatóságok a Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) egyik hajójának kapitányára, aki tavaly szeptemberben – 104 migránssal a hajó fedélzetén – megsértette a civil hajókra vonatkozó hatósági tilalmat, és olasz felségvizekre lépett.

A kapitány, Claus Peter Reisch közösségi oldalán közölte az olasz bírósági felszólítást. „Csata csatát követ, rendkívüli bírságot szabtak ki rám Szicíliában, fellebbezni fogok, de mindez nagyon sokba kerül” – írta bejegyzésében a német állampolgárságú kapitány. Az összeget hatvan napon belül kell befizetni az esetleges jogi költségekkel együtt.

A Lifeline civil szervezet Eleonore nevű hajója tavaly szeptember elsején lépett olasz vizekre. A kapitány akkor döntött úgy, hogy a hatósági tiltás ellenére elindul Szicília partjai felé, miután nyolc napot várakozott a nyílt tengeren. Arra hivatkozott, hogy a fedélzeten tartózkodó 104 fős csoport nem bírja tovább a várakozást, és a helyzet fenntarthatatlanná vált az Eleonorén. Ahogy olasz vizekre lépett, a hajót az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallo kikötőjébe kísérte, ahol azóta is hatósági lefoglalás alatt áll.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?