KÜLFÖLD

Újabb tanulmány bizonyítja: az omikron vírusvariáns kevésbé veszélyes

Sokadik alkalommal bizonyosodott be, hogy a koronavírus omikron változata korántsem annyira veszélyes, mint a pánikhangulat körülötte.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) felmérése szerint a koronavírus omikron változat megközelítőleg 90 százalékkal kisebb valószínűséggel okoz halálos kimenetelű fertőzést, mint a delta változat – írja a New Post internetes kiadása. Az állami ügynökség tájékoztatása szerint a szerdán közzétett tanulmány „meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az omikronos fertőzés lényegesen kevésbé súlyos”, tehát a vírusmutációval kapcsolatos tömegpánik és tömeghisztéria teljesen szükségtelen.

A CDC 70 ezer koronavírusos eset kiértékelése alapján arra jutott, hogy az omikron vírusváltozattal fertőzöttek kevesebb mint fele akkora valószínűséggel szorultak kórházi kezelésre, mint a delta vírussal fertőzöttek. És ha mégis kórházba kerültek az omikronos betegek, akkor átlagosan 1,5 napot töltöttek ott, szemben a deltás páciensek 5 napjával.

Annak ellenére, hogy a tanulmány során háromszor annyi omikronos fertőzöttet vizsgáltak, mint deltás esetet, egyetlen omikronost sem kellett lélegeztetőgépre kötni – szemben a deltával fertőződött személyek esetében, akik közül 11-en is lélegeztetőgépre kerültek.

Az a legbiztatóbb, hogy az omikronnal fertőzött 52 ezer ember közül mindössze egy halt meg, ami 91 százalékos csökkenést jelent a 17 ezer delta-vírussal vizsgált 14 halálesetéhez viszonyítva.

Az omikron és a delta koronavírus-variáns genomjának összehasonlítása. A pirossal jelölt részek jelentős eltérést mutatnak.

Rochelle Walensky, a CDC igazgatója újságíróknak elmondta, hogy kapott eredmények azt jelentik, hogy a közelmúltban tapasztalt koronavírusos halálesetek a delta változathoz köthetőek, nem pedig kevésbé veszélyes omikronhoz.

„Lehet, hogy látunk haláleseteket az omikron miatt, de gyanítom, hogy a mostani halálesetek még mindig a delta miatt következnek be”

- fogalmazott a CDC első embere, aki azt is hozzátette, hogy a kapott eredmények alapvetően bizakodásra adnak okot, de az embereknek még ennek ellenére is be kell tartania a járványügyi szabályokat, az omikron ugyanis rendkívül gyorsan terjed, és mindenkit meg fog fertőzni, akit meg tud.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?