KÜLFÖLD

Újabb amerikai nagyvárosban vette kezdetét tömegzavargás és fosztogatási hullám – Videók

Hétfő éjszaka lángba borultak Pennsylvania legnagyobb városának utcái. A philadelphiai összecsapásokban 29 rendőr megsérült, 30 embert pedig őrizetbe vettek.

A hétfőről keddre virradó éjszaka tömegzavargások alakultak ki Philadelphia nyugati részén, miután egy rendőr agyonlőtt egy késsel hadonászó afroamerikai férfit, a 27 éves Walter Wallace Jr.-ot – írja a CBS amerikai hírcsatorna.

A végzetes lövöldözésről több amatőr felvétel is kikerült az internetre. Ezek alapján még a szakértők is azt mondják, hogy jogszerű volt a fegyverhasználat.

A több ezer fős tömeg békés célokkal gyűlt össze az utcákon, de a tüntetés nagyon hamar kaotikussá vált. Többen összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel, akiket kövekkel dobáltak és vasrudakkal vertek. A főként afroamerikai fiatalokból álló tömeg autókat gyújtott fel és boltokat fosztott ki.

A kaotikus állapotokról készült felvételek futótűzként terjedtek el a nagy közösségi oldalakon.

Philadelphiai rendőrfőnöke, Eric Gripp azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy hétfő kora délután egy családi veszekedéshez riasztották őket, melyben Walter Wallace Jr. volt az egyik érintett. A 27 éves afroamerikai férfi elvileg már a rokonait is késsel fenyegette, majd a kiérkező rendőröket is megtámadta. A helyszíni felvételek, illetve a szemtanúk beszámolóinak tanúsága szerint a Walter a pengével a kezében haladt a rendőrök felé, amit többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó eldobni. Az egyik egyenruhás ezután adott le 4-5 célzott lövést a férfira, aki azonnal szörnyet halt. A helyszínre vezényelt rendőröket felfüggesztették a munkavégzés alól mindaddig, amíg ki nem vizsgálják az ügy körülményeit.

A The Philadephia Inquirer beszámolója szerint az éjszakai zavargások során összesen 29 rendőr szenvedett valamilyen sérülést. Egyiküket egy szándékosan a tömegbehajtó kisteherautó ütött el és eltörött a lába. A rendőrség tájékoztatása szerint összesen 10 embert vettek őrizetbe garázdaság vádjával, és 20-at tartóztattak le vagyon elleni bűncselekmények miatt.

„Ezen a tüntetésen meggyalázták a rendőreinket, mert kettő közülük a munkáját végezte és garantálta egy közösség biztonságát, amikor késsel támadt rájuk egy férfi. Megvédjük és támogatjuk ezeket a rendőröket, mivel őket is traumatizálta a végzetes lövöldözés. A nyilvánosság türelmét szeretnénk kérni mindaddig, amíg nyomozók azon dolgoznak, hogy kivizsgálják ennek a tragikus eseménynek a körülményeit nyugat-Philadelphiában” – fogalmazott az zavargásokkal kapcsolatban John McNesby, a philadelphiai rendőrség 5. rendjének elnöke.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?