KÜLFÖLD

Több száz migráns tört be erőszakosan Spanyolországba, sok rendőr megsérült

A Marokkóból érkező migránsokat vélhetően gyorsított eljárásban fogják visszatoloncolni a spanyol hatóságok.
címkék:

Több száz szubszaharai illegális migráns rohamozta meg csütörtök reggel a Spanyolországhoz tartozó Ceuta 6 méter magas határkerítését, amit kampós cipők és kötelek segítségével másztak meg. A Földközi-tenger partján található, Marokkóba ágyazott enklávéba végül 238 fiatal férfinak sikerült bejutnia, akiket a járványügyi szabályok miatt karanténba helyeztek – írja az Euronews.

Lapértesülések szerint az illegális migránsok betörése közben három rendőr könnyebben megsérült, közülük kettőt kórházba kellett szállítani.

Az Onda Cero című helyi hírportál által megosztott felvételen az látszik, hogy a határsértők artikulálatlan üdvrivalgásban törnek ki, miután bejutottak az éppen csak 12 négyzetkilométeres Melilla területére, pedig a korábbi évek tapasztalok alapján nem sokáig fogják Spanyolország vendégszeretetét élvezni.

Spanyolországhoz két észak-afrikai enklávé, Ceuta és Melilla tartozik, melyek az elmúlt években az illegális migránsok egyik fő célpontjává váltak, ugyanis itt úgy tudnak az Európai Unió területére jutni és menedékkérelmet benyújtani, hogy nem próbálnak átjutni a Földközi-tengeren. Ennek megfelelően a spanyol kormány lényegében erődítménnyé változtatta mindkét várost: 6 méter magas dupla kerítést húzott a határaira, a tengeri bejáratok köré pedig hullámtörőket épített.

Ahogy arról a is beszámolt, május 18-án legkevesebb 6 ezer illegális migráns, köztük 1500 kiskorú jutott be a Spanyolországhoz tartozó másik enklávé, Ceuta területére, amit azóta is minden idők legnagyobb migránsrohamaként tartanak számon.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?