KÜLFÖLD

Brutális áradat: 6 ezer illegális migráns tört be Spanyolországba!

A spanyol belügyminisztérium már jelezte, hogy minden betolakodót gyorsított eljárásban fognak kitoloncolni, de a migránsokat még ez sem állította meg.

Az elmúlt 24 órában legkevesebb 6 ezer illegális migráns, köztük 1500 kiskorú jutott be a Spanyolországhoz tartozó Ceuta területére. A Földközi-tenger partján található, Marokkóba ágyazott enklávéban kialakult helyzet miatt a spanyol kormány válságállapotot hirdetett és egy 200 fős rendvédelmi egységet vezényelt a helyszínre az anyaországból – írja a spanyol sajtóra hivatkozva a Sky News.

Spanyolországhoz két észak-afrikai enklávé, Ceuta és Melilla tartozik, melyek az elmúlt években az illegális migránsok egyik fő célpontjává váltak, ugyanis itt úgy tudnak az Európai Unió területére jutni és menedékkérelmet benyújtani, hogy nem próbálnak átjutni a Földközi-tengeren. Ennek megfelelően a spanyol kormány lényegében erődítménnyé változtatta mindkét várost: 6 méter magas dupla kerítést húzott a határaira, a tengeri bejáratok köré pedig hullámtörőket épített.

A migránsroham hétfő délben vette kezdetét, és mostanra több mint 6000 ezer illegális bevándorló jutott be Ceutába. Ez a szám igencsak aggasztó, hisz 2020-ban mindösszesen 2228 embernek sikerült az átjutás.

Az illegális bevándorlók példa nélküli betöréséről számos videó megjelent a nagy közösségi oldalakon. A félvételek tanúsága szerint a többségében észak-afrikaiakból álló embertömeg szárazföldön és a tengeren keresztül is folyamatosan érkezik Ceutába. Meg nem erősített források szerint egy ember vízbe fulladt, többen pedig hipotermiával kórházba kerültek.

A kontrollálatlan beáramlással a hatóságok egyelőre nem igazán tudnak mit kezdeni, de a spanyol belügyminisztérium hétfő késő este kijelentette: „senki sem kaphat náluk menedékjogot, a nagykorú betolakodókat pedig gyorsított eljárásában fogják kitoloncolni.”

A most kialakult migrációs válsághelyzet elsősorban annak köszönhető, hogy Spanyolország nemrég ideiglenesen befogadta egy Nyugat-Szahara elszakadásáért küzdő szervezet, a Polisario Front vezetőjét. Ezt Marokkó nem vette jó néven, és bosszúból jelentősen lazított a két spanyol enklávé körüli határőrizeten, amit most a bevándorlók könyörtelenül kihasználnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?