KÜLFÖLD

Terrortámadásokra szólította fel híveit az Iszlám Állam!

A koronavírus-járvány miatt kialakul válsághelyzetet akarja kihasználni a dzsihadista szervezet.

A magát Iszlám Államnak (ISIS) nevező terrorszervezet az Európában kialakult járványügyi válsághelyzetet kihasználva terrortámadások elkövetésére buzdítja a híveit – írja a Daily Mail internetes kiadása, és a Politico.

Az arab nyelven hetente megjelenő al-Naba nevű, digitális „magazinjában” azt írja az ISIS egy vezércikkben, hogy a koronavírus „keresztesek legrosszabb rémálma”, és a járvány okozta válsághelyzet remek alkalmat biztosít arra a terroristák merényleteket kövessenek el a nyugati országokban. A cikk szerint a járványt Allah bosszúból szabadította rá Európára és Amerikára, hogy keresztényeket gyilkoljon. Az Iszlám Állam arra kéri Allahot a cikkben, hogy fokozza a nyugati országok szenvedését, de kímélje meg az igazhitű muszlimok életét.

Az Iszlám Állam által publikált cikket a Migráció Kutató Intézet is kielemezte. A szervezet arra a megállapításra jutott, hogy „a cikk mondandója és nyelvezete alapján úgy tűnik, az Iszlám Állam zöld utat adhatott az európai terrortámadások folytatásának, de néhány dzsihadista könyörületből nem hajtott még végre ilyet”

Az elemzés szerint a terrorszervezet azért ép most szólította fel a híveit merényletek elkövetésére, mert a nyugati országok hatóságainak és rendfenntartó erőinek minden energiája le van kötve a járványhelyzet miatt, ezért sokkal nagyobb csapást lehet rájuk mérni. Ezt sugallja az ISIS cikkének azon része is, amiben felhívják terroristák figyelmet, hogy a „keresztesek anyagi veszteségei nagy hatással lesznek a jövőre, és kevésbé tudnak majd fellépni a dzsihadisták ellen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?