KÜLFÖLD

Szír menekültként kasszíroznak több ezer eurót a románok

A migrációs válságot nem tudták túl jól kezelni a német hatóságok. Ennek egyik legfőbb oka, hogy migrációs- és menekültügyi hivatalban eluralkodott a káosz.
  • Szerző: WM

A német szövetségi menekültügyi és migrációs hivatal az elmúlt hónapokban sokat szerepel a sajtó címoldalain. Egyre több részlet szivárog ki arról, hogy a hivatalban olyan káosz uralkodik, amely miatt nem tudják biztosítani a migrációs válság megfelelő kezelését. Így fordulhatott elő, hogy veszélyes iszlamisták jutottak be gond nélkül az országba, vagy az, hogy a brémai kirendeltséget komoly korrupciós vádakkal gyanúsítják.

A legújabb botrányra pedig akkor derült fény, amikor a Bild nyomtatott számában arról cikkezett egy titkos jelentésre hivatkozva, hogy több tucat román kaphatott úgy menedékjogot, hogy szírnek adták ki magukat. Ezzel pedig természetesen elérték, hogy a menekülteknek járó segélyeket is megkapták. A románok rendszerint hamis iratokkal jelentkeztek, egy ügyvéd pedig írásos formában nyújtotta be a nevükben a menedékkérelmet. Ez egyben azt is jelentette, hogy az ál-szír románoknak meg sem kellett jelennie a hatóságok előtt.

Az eljárás során azt sem vizsgálták meg, jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az adott személy, sőt még ujjlenyomatot sem vettek tőle. A magukat szír menekültnek kiadó románokat még keresik a hatóságok, de egyelőre sikertelenül. Egyszerűen nyomuk veszett…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?