KÜLFÖLD

Szigorú változás: betiltották a hangos telefonálást a kolozsvári buszokon

A város vezetése más szabályokat is be fog vezetni, hogy a helyiek nyugodtabban használhassák a tömegközlekedési eszközöket.
  • Szerző: Ripost

Új tömegközlekedési szabályzatot szavazott meg szeptemberi ülésén a kolozsvári tanácsosi testület. Ezentúl tilos lesz hangos telefonbeszélgetéseket folytatni a tömegközlekedési eszközökön, vagy olyan ruhában felszállni, amely összekoszolhatja a járműveket – közölte kedden Oláh Emese alpolgármester kabinetje.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tilos lesz továbbá árut vagy egyéb, nagyméretű csomagot szállítani, egy személy legfeljebb 2 ülőhelyet elfoglaló csomaggal szállhat fel, amelyre jegyet is kell váltania. Nem ülhetnek fel gyúlékony, robbanó-, mérgező vagy radioaktív anyagot – például gázpalackot, üzemanyagot – szállító személyek. A bűzös, kellemetlen szagot árasztó csomagokkal való felszállás sem lesz megengedett. A tömegszállítási eszközökön továbbá tilos a kéregetés, ittas állapotban való utazás, különböző termékek árulása, a cigarettázás – a tiltás az elektromos cigarettára is vonatkozik.

A plakátragasztás, firkálás, rongálás szintén büntetést von maga után. Az utasok nem dőlhetnek neki a jármű ablakának, ajtajának vagy a csuklós busz esetén a csuklós szerkezetnek, nem utazhatnak a lépcsőn és nem feszíthetik fel a busz ajtaját. Nem sértegethetik utastársaikat, a sofőrt vagy az ellenőröket, és nem tehetnek obszcén gesztusokat. Kutyákat, macskákat és egyéb házi kedvenceket bizonyos feltételek mellett szállíthatnak.

A szabályzat megszegése esetén az utasok komoly bírságra számíthatnak, amely – a vétség függvényében – 100-tól 500 lejig (átszámítva 6600 forinttól 33 ezer forintig) terjed – írja a Maszol.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?