KÜLFÖLD

Spanyolország lassan kifogy a vakcinából, Madridban már nem oltanak be új embereket!

A Pfizer, a Moderna sem teljesítette a szerződésben foglalt kötelezettségét Spanyolország felé. Jóval kevesebb vakcinát szállítottak, mint ígérték.

A spanyol fővárost is magába foglaló Madrid tartományban felfüggesztették a hivatalos oltási programot az akadozó vakcinaszállítmányok miatt.

A közel 7 millió lakosú tartományban csak az kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát a következő 10 napban, aki a második, emlékeztető oltására vár – írja a londoni székhelyi Reuters hírügynökség.

„Sajnos, mint sejtettük, a szállítás üteme megszakadt. Teljesen kivitelezhetetlen az oltási terv. Ha minden így marad, akkor 2023-ra érjük csak el a 70 százalékos átoltottságot

- fogalmazott szerdán Ignacio Aguado, a madridi regionális kormány elnökhelyettese, aki arra szólította fel az ország vezetőit, hogy gyorsítsák fel a vakcinabeszerzések folyamatát.

Madrid régióban eddig mintegy 180 ezer embert oltottak be azóta, hogy az oltási kampány december végén elindult. A spanyol kormány célja, hogy az ország állampolgárainak körülbelül 70 százalékát beoltsák június végéig, de a jelenlegi vakcinaellátottság mellett erre nem sok esély mutatkozik. Szakértők szerint, ha a kínálat hasonlóan gyenge marad a következő időszakban, akkor a lakosságágnak csak a 30 százaléka válhat immunissá a kitűzött határidőig.

Madrid mellett Katalónia kormánya is jelezte, hogy rohamosan fogy a vakcinakészlete, ezért tízezer ember második oltását a tervezetthez képest elhalasztják.

Az spanyol oltási terv szerinti először az idősek és a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozók kapják meg a koronavírus elleni vakcinát. Ebben a szakaszban 2,5 millió embert kellene beoltani február végéig. Eddig az ország körülbelül 1,3 millió oltásnál jár.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?