KÜLFÖLD

Rendőrökkel szálltak szembe a migránsok

Lassan négy éve a migránsok uralják Torino olimpiai faluját, most azonban a hatóságok már az utolsó lakókat is kitelepítették - bár ez nem ment könnyen.
  • Szerző: KF

A 2006-os téli olimpiára épített épületegyüttesben bizonyos időszakokban ezernél is több migráns élt illegálisan, de némi küzdelem után a hatóságok inkább hagyták, hogy a csoportok ott maradjanak. Most azonban a helyi templomok szervezésével mindenkit befogadó központokban helyeztek el, az utolsó hatvan migránst a napokban szállították buszra.

 

A kiürítés azonban nem ment zökkenőmentesen, több tucatnyi migráns elbarikádozta magát az épületekben, és csak a keményebb rendőri fellépés hatására hagyták el a házakat.

Mikor otthonra volt szükségünk, nem adtatok nekünk, és most, hogy letelepedtünk, elzavartok minket

– panaszkodott az egyik afrikai férfi, aki már hónapok óta élt a szegényesen felszerelt épületben.

A migránsok kitelepítésére azért is volt szükség, mert rendszeresen összetűzésbe keveredtek a környék lakóival, zaklatták a közelben élő nőket és gyerekeket. Torinóban azonban a San Paolo Bank támogatásával integrációs program indult, melynek keretein belül elhelyezik a migránsokat, és megpróbálják álláshoz segíteni őket, valamint a képzésükben is támogatást kapnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?