KÜLFÖLD

Kaphatnak orosz vakcinát a rákos betegek vagy sem? Megszólalt az igazgató

Az orosz vakcinát forgalmazó cég klinikai vizsgálatot indított a rákos betegek körében, itt vannak az első eredmények.
  • Szerző: Ripost

Alekszandr Gincburg akadémikus, az orosz vakcinát fejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója nemrég bejelentette, hogy elindultak az orosz Szputnyik V vakcina vizsgálatai kifejezetten daganatos betegséggel küzdők körében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megkaphatják rákos betegek is az orosz vakcinát.

Megkaphatják rákos betegek is az orosz vakcinát (Fotó: MTI)

Gincburg közölte, az elsődleges tapasztalatok már a rendelkezésükre állnak, és azt mutatják, hogy nyugodtan lehet adni a Szputnyik V vakcinát rákos betegeknek is, nincs olyan daganatos betegség, amelynél ellenjavallt lenne.

Azt azonban hozzátette: kivételt képeznek azok az esetek, amikor a beteg kemoterápiát kap, vagy olyan gyógyszereket szed, amelyek elnyomják a sejtek szaporodását.

„Ha a beteg ilyen gyógyszereket szed, akkor az oltás ugyan nem árt neki, de nem is lesz hatásos, mert nem aktivizálódnak a védelmi funkciók, és antitestek sem termelődnek” – magyarázta a szakember.

Kiderült, hogy kaphatják-e rákos betegek az AstraZeneca vakcinát

Magyarországon is oltanak a Szputnyik V vakcinával
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Argentínában bővítettek az oltottak körén

Kibővítették azok körét, akiket az orosz vakcinával oltanak Argentínában – bizonyos feltételekkel.

Az ajánlás szerint ezentúl beoltják az orosz vakcinával az olyan várandósokat, szoptatós anyákat és autoimmun betegségekben szenvedőket, akik:

  • elkerülhetetlen és magas SARS-CoV-2 fertőzési kockázatnak vannak kitéve (egészségügyi dolgozók, stratégiailag fontos munkát végzők, tanárok és egyéb iskolai dolgozók)
  • olyan alapbetegségben szenvednek, amely magas kockázatú csoportba sorolja őket a COVID-19 betegség szövődményei vagy halálos kimenetele szempontjából (cukorbetegség, 35 feletti testtömeg index (BMI) és/vagy krónikus vese-, légúti, illetve szívbetegség.

Ilyen hatással van az orosz vakcina a 60 éven felüliekre

1161 idős beoltott 15,2%-ánál influenzaszerű tünetek jelentkeztek, 5,4%-uk tapasztalt duzzanatot az oltás helyén, 2,5%-uk pedig gyengeségről számolt be.

Súlyos tünetek az oltást követően mindössze 68 főnél jelentkeztek, ám ezek egyike sem a vakcina miatt történt.

Mi az a vektorvakcina?

A vektorvakcina úgy működik, hogy a koronavírus tüskefehérjéjének a genetikai kódját juttatja el a sejtjeinkhez, méghozzá úgynevezett adenovírusokkal. Ezek a Szputnyik V esetében humán adenovírusok, olyanok, amelyek igen ritkán okoznak fertőzést, tehát nem vagyunk immunisak rá. Éppen ezért lehetnek hatásosak, hiszen nem alakult ki ellenük védettség korábban” – magyarázta Tóth Sándor virológus.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?