KÜLFÖLD

Most jött: innentől ezeket a krónikus betegeket is oltják az orosz vakcinával!

Kibővítették azok körét, akiket az orosz vakcinával oltanak Argentínában. Ezentúl várandósok, szoptatós anyukák és autoimmun betegek is megkapják, de bizonyos feltételekkel.
  • Szerző: Ripost

Kiterjesztette azok körét az Argentin Egészségügyi Minisztérium, akiket beoltanak az orosz vakcinával, köztük krónikus betegekre is – tették közzé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az ajánlás szerint ezentúl beoltják az orosz vakcinával az olyan várandósokat, szoptatós anyákat és autoimmun betegségekben szenvedőket, akik

  • elkerülhetetlen és magas SARS-CoV-2 fertőzési kockázatnak vannak kitéve (egészségügyi dolgozók, stratégiailag fontos munkát végzők, tanárok és egyéb iskolai dolgozók)
  • olyan alapbetegségben szenvednek, amely magas kockázatú csoportba sorolja őket a COVID-19 betegség szövődményei vagy halálos kimenetele szempontjából (cukorbetegség, 35 feletti testtömeg index (BMI) és/vagy krónikus vese-, légúti, illetve szívbetegség.

Argentínában kiterjesztették az orosz vakcinával oltottak körét.

Argentínában ezentúl várandósokat, szoptatós anyukákat és autoimmun betegeket is beoltanak az orosz vakcinával, feltételekkel. Fotó: MTI

Az ajánlás azonban azt is tartalmazza, hogy mindenkinek konzultálnia kell ezt megelőzően az orvosával, és közösen - a kockázatokat mérlegelve – hozzák meg a döntést a vakcina felvételéről.

Ilyen hatással van az orosz vakcina a 60 éven felüliekre

Az idős beoltottak 15,2%-ánál influenzaszerű tünetek jelentkeztek, 5,4%-uk tapasztalt duzzanatot az oltás helyén, 2,5%-uk pedig gyengeségről számolt be.

Súlyos tünetek az oltást követően mindössze 68 főnél jelentkeztek, ám ezek egyike sem a vakcina miatt történt.

Éppen megkapja az orosz vakcinát egy idős, orosz nő.

Éppen megkapja az orosz vakcinát egy idős, orosz nő. Fotó: MTI

Mit jelent, hogy vektorvakcina?

„Az orosz oltás teljesen veszélytelen, nyugodtan megbízhatunk benne” – jelentette ki a szakember. A vektorvakcina úgy működik, hogy a koronavírus tüskefehérjéjének a genetikai kódját juttatja el a sejtjeinkhez, méghozzá ún. adenovírusokkal. Ezek a Szputnyik V. esetében humán adenovírusok, olyanok, amelyek igen ritkán okoznak fertőzést, tehát nem vagyunk immunisak rá, éppen ezért lehetnek hatásosak, hiszen nem alakult ki ellenük védettség korábban” – magyarázta Tóth Sándor virológus.

Az oltást kétszer kell beadni 28 napos különbséggel, a két dózis nem ugyanazt a humán adenovírust tartalmazza.

„Ez egy nagyon jó stratégia, hiszen ha az emberek egy egészen kicsi százaléka esetleg találkozott is volna már az első vakcina adenovírusával, a másodikkal már valószínűleg tényleg nem, így lesz még hatásosabb a vakcina” – hangsúlyozta Tóth Sándor.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?