KÜLFÖLD

Példátlan magyarellenes incidens Romániában, sírgyalázás a katonai temetőben

Mars Budapestre feliratú kövekkel dobálták a magyarokat az úzvölgyi katonai temetőnél.
  • Szerző: RIPOST

Fizikai agresszióba torkollt a Facebookon napok óta fokozódó etnikai feszültség a román katonáknak állított betonkeresztek felszentelése miatt -írja a foter.ro.

Egy órán át tartott ki a székelyek élőlánca

az úzvölgyi katonatemető előtt, utána feldühödött román nacionalisták a csendőri ellenállást is megtörve beözönlöttek a temetőbe. Előtte több csendőrt az árokba löktek, majd bentről köveket dobtak a kint egymás mellett, fennhangon imádkozó magyarok felé, derül ki a Székelyhon helyszíni tudósításából. A tudósító azt is hallotta, ahogy a csendőrök erősítést kérnek.

A magyarok délután négyre állták körül a temetőt, ahova Dormánfalva polgármestere több hatóság szerint is törvénytelenül emeltetett emlékművet és ötven betonkeresztet az állítólag oda temetett román katonák emlékére, de egy részüket bizonyíthatóan olyan helyre, ahol az osztrák-magyar hadsereg katonáinak még jelöletlen sírjai vannak.

A betonkereszteket Dormánfalva ma akarja felszentelni öt órától, a magyarok ezért négyre hirdettek élőláncot. Mintegy ezer ember ment ki Úzvölgyébe megakadályozni a keresztek felszentelését a székelyföldi elöljárók vezetésével, számolt be Korodi Attila RMDSZ-képviselő a Mediafaxnak. A székelyföldi politikusok korábbi felhívásukban külön hangsúlyozták az élőlánc erőszakmentes jellegét.

A láncot alkotó emberek nem folyamodtak erőszakhoz, derül ki a Hotnews tudósításából is, imádkoztak, miközben a gyülekező román nacionalisták maneleket és hazafias énekeket játszottak be hangszórókon. A Hotnews szerint 300-400-an lehetnek, és egy részük agresszíven lépett fel: betörtek a temetőbe, ahonnan tárgyakat dobáltak a magyarok felé, folyamatosan szidták őket, zászlórudakkal ütötték őket. 

A magyarok egy csoportja beszorult a temető kerítésére felmászott románok, a csendőrök és a temetőn kívül maradt románok csoportja közé. Szintén a Hotnews szerint a temetőbe bejutott románok közül páran kitörtek néhányat a honvédek sírjait jelölő fakeresztek közül, és kihajították a temetőből, közben ortodox papok is bementek a temetőbe elvégezni a vallási szertartást. Pár perccel később a magyarok

a csendőrök védelme alatt kezdtek távozni a helyszínről.

A Székelyhon tudósítója szerint a temetőbe bejutott románok egyike felmászott a dormánfalvi polgármester állíttatta emlékműre, és román zászlót lobogtatott onnan, miközben a hangszórókból szólt a román himnusz.

A legutolsó, 17:45-kor közzétett beszámolók szerint az odasereglett elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket, ünnepelni kezdtek, a hangfalból ünnepi beszéd hallatszott, amit a magyarok közül néhányan autódudálással próbáltak elnyomni.

A temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csendőrök dupla sorfalat állva menekítették át a csíkszentmártoni oldalra. Később ismét sorfalat álltak a csendőrök, mert állítólag a feldühödött románok ki akartak jönni a temetőből.

 

A magyarok távoztak a helyszínről, írja a Hotnews 18:15-kor.

A magyarok közül mintegy harmincan maradtak a helyszínen,

írja a Székelyhon, őket a politikusok arra kérik, hogy a saját biztonságuk érdekében induljanak haza.

A temetőben tart az ortodox istentisztelet. Korábban annak a 149 román katonának a nevét olvasták fel taps kíséretében, akikre hivatkozva Dormánfalva a betonkereszteket és az emlékművet állíttatta. Az is elhangzott a Székelyhon tudósítója szerint, hogy nem az számít, hogy kihez tartozik a temető, hanem az, hogy román földön van. Eközben népviseletbe öltözött románok csoportja érkezett buszokkal az úzvölgyi temetőhöz.

Gyakorlatilag futballhuligánok foglalták el a temetőt,

derül ki Korodi Attila Mediafaxnak adott nyilatkozatából. A csendőrök ellenálltak, amíg tudtak a szászával érkezett ultráknak, akik oldalról ugráltak be a temetőbe, majd betörték a temető kapuját, követ, sarat hajigáltak a magyarok felé, a keresztekre ugráltak. 

Szerencsére senki nem sérült meg, mert amikor eszkalálódott az erőszak, a magyarok úgy döntöttek, inkább visszavonulnak, hogy senkinek se essen baja, mondta Korodi, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. "A románok elfoglalták a temetőt" – tette hozzá. 

Távoztak csütörtök délután az úzvölgyi katonatemető körül élőláncot alkotó magyarok a helyszínről, miután kövekkel dobálta és gyalázta románoknak egy csoportja, akik azért érkeztek a helyszínre, hogy részt vegyenek a Dormánfalva polgármesteri hivatala által meghirdetett szertartáson. Este 18.30 körül megkezdődött az ortodox szertartás a sírkertben, több száz fő jelenlétében. - a Maszol.ro portálrólTávoztak csütörtök délután az úzvölgyi katonatemető körül élőláncot alkotó magyarok a helyszínről, miután kövekkel dobálta és gyalázta románoknak egy csoportja, akik azért érkeztek a helyszínre, hogy részt vegyenek a Dormánfalva polgármesteri hivatala által meghirdetett szertartáson. Este 18.30 körül megkezdődött az ortodox szertartás a sírkertben, több száz fő jelenlétében. - a Maszol.ro portálról

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?