Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.11.25.

Németország: baloldali politikusok emlékművet állítanak egy elhunyt kábítószerkereskedő migránsnak

Igazán fontos dologról hozott döntést Bréma radikálisan baloldali városvezetése a koronavírus-járvány okozta válság kellős közepén.

Szerző Gaál József

A Németország észak-nyugati részén található Bréma baloldali városvezetése 60 ezer eurót, azaz átszámítva körülbelül 22 millió forintot különített el a város jövő évi költségvetésében arra, hogy emlékművet állíthassanak egy elhunyt Sierra Leone-i kábítószerkereskedő migráns tiszteletére – írja a Die Tageszeitung német hírportál.

Bréma radikálisan baloldali, piros-zöld-piros vezetése, valamint magukat jogvédőnek valló civil szervezetek már évek óta szorgalmazzák, hogy valamilyen formában emlékművet kellene állítani Laye-Alama Condé elutasított menedékkérő tiszteletére, aki egy rendőri túlkapás következében hunyt el 16 évvel ezelőtt.

Condét 2004 december 27-én vették őrizetbe Bréma belvárosában, miután az őt igazoltatni akaró rendőrjárőrök észrevették, hogy több kábítószeres tasakot is a szájába gyömöszöl, majd lenyel. A migránst megbilincselve egy kerületi kapitányságra szállították, ahol többszöri felszólításra sem volt hajlandó hánytatótablettákat bevenni. Ekkor orvosszakértőt hívtak, aki egy szondacsövet dugott le a férfi torkán, melyen keresztül a gyomrába juttatta a pirulákat, 1,5-2 liter víz kíséretében. A beavatkozás után összesen 5 csomag kokain került elő. A mai napig nem tisztázott, hogy a hányástól, vagy a szondán keresztül, de víz került Condé tüdejébe, aki eszméletét vesztette, majd pár nappal később meghalt egy kórházban.

A beavatkozást végző orvos ellen büntetőeljárást indítottak gondatlanságból elkövetett halált okozó veszélyeztetés vádjával. Majdnem 10 évig tartó jogi procedúra után az eljárást megszüntették. A bíróság pedig azzal zárta le az ügyet, hogy a szakembert 20 ezer euró (7 millió forint) kártérítés megfizetésre kötelezte Condé édesanyjának irányába.

A halálesettel később az Európai Unió Bírósága is foglalkozott, mely kínzásnak minősítette a szondacsöves beavatkozás rendőrségi alkalmazását abban az esetben, ha azt az érintett határozottan elutasítja. (Ezt az orvosi eljárást egyébként az 1990-es évek közepétől kezdve alkalmazta a német rendőrség a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) javaslatára.)

A Condé-emlékmű felállításának lehetőségével először tavaly kezdett el komolyabban foglalkozni egy brémai civil szervezet, mely azzal próbálta igazolni a köztéri szobor felállítását, hogy a kábítószerkereskedő migráns a rendőri brutalitás és rendszerszintű rasszizmus áldozata lett. Laye Condé halála nyomot hagyott Bréma történelmében. Emlékének tehát konkrét és szimbolikus helyet kell találni a városban. A társadalmat súlyos felelősség terheli a történtek megnevezéséért és emlékezéséért”fogalmazott korábban egy rádióinterjúban Gundula Oertert, a kezdeményezés szellemi atyja.

Az emlékmű felállítását több helyi jobboldali politikus is élesen kritizálta. A 2004-ben alapított Bürger in Wut (BIW) nevű, brémai ügyekre koncentráló párt elnöke, Jan Timke például azt mondta: Ha egy ilyen személy emléke előtt megemlékezéssel tisztelegnénk, akkor az a közvélemény igazságérzetét károsítaná, és ezáltal tovább rombolná az állampolgárok politikába és a jogállamiságba vetett bizalmát. Ezt a luxust egyáltalán nem engedhetjük meg magunknak, különösen nem abban a történelmi válsághelyzetben, melyben Németország jelenleg van.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a veszélyes orosz válasz Macron világháborús tervére

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

borsonline.hu

Hamarosan indul a forgatás: Stohl Andrást követelik a kommentelők az Ázsia Expressz új évadába – íme a többi favorit

vg.hu

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

hirtv.hu

A Nemzeti Színház vezető színésze katonai behívót kapott Ukrajnában + videó

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

mindmegette.hu

Itt a vége: Ördög Nóra szomorú bejelentése mindenkit váratlanul ért

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

„Kis kék manó” - megmutatta édes kisfiát Szinetár Dóra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Magyar siker az Oscar-gálán, tarolt az Oppenheimer

KÜLFÖLD

Megrázó: egymás mellett halt meg a két kisgyermek és az édesanyjuk

KÜLFÖLD

Női holttest lebegett a halastóban, sokkoló dolgot állítanak az ismerősei

KÜLFÖLD

Ritka betegségre utaltak a kisfiú különös tünetei

KÜLFÖLD

„Nem tudjuk, mi történt” - holtan találtak rá gyermekükre a szülők