KÜLFÖLD

Negyedmillió illegális bevándorló bujkál a szomszédban

A burgenlandi tartomány elnöke, Hans Niessl szerint az óvatosabb becslések szerint is 250 ezer illegális bevándorló tartózkodik jelenleg Ausztriában. Ez a szám egyébként még ennek a többszöröse is lehetne, ha Magyarország nem zárta volna le idejében a migránsok előtt a déli határszakaszát.
  • Szerző: WM

Bár azt állítják a szakértők, hogy a migrációs válság már lecsengőben van, a legfrissebb adatok szerint így is átlagosan napi 50 migráns érkezik Ausztriába. Ez heti szinten 300-400-at jelent, havi szinten pedig akár a 12 ezer főt is meghaladhatja. A témával kapcsolatban nagy port kavart Hans Niessl politikus kijelentése, miszerint jelenleg Ausztriában akár negyedmillió, azaz 250 ezernél is több illegális bevándorló élhet. Ez a szám egyébként nagyjából megfelel Graz lakosságának, ami már önmagában is döbbenetes.

A politikus hozzátette, hogy ezek csak óvatos becslések.

Ha igazak az adatok, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy a 8,5 milliós Ausztria lakosságának 3 százalékát teszik ki azok az emberek, akik egyébként a törvények szerint egy percig sem tartózkodhatnánk az országban.

 

A magyar határnál meg sem kísérelnek átjutni

A magyar-osztrák határnál ugyanakkor kevesen próbálkoznak, aminek két oka is van. Egyrészt, már Magyarország területére is kevesen jutnak be, köszönhetően a magyar kormány által felállított kerítésnek a déli határszakaszon. Másrészről pedig az osztrák kormány is szigorításokat vezetett be a magyarokkal közös határrészen, így ezen az útvonalon többszörösen nehezített pályán mozognak a bevándorlók és az embercsempészek.

Niessl is osztja minden jó érzésű európai politikus gondolatát, miszerint a háború elől menekülő embereknek segíteni kell, de más a helyzet azokkal a gazdasági bevándorlókkal, akik csak kalandvágyból indulnak el Európa felé. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) politikusa szerint addig kell a magyar határon a fokozott ellenőrzéseket fenntartani, amíg nem lesz egységes európai megállapodás az Európai Unió külső határainak védelméről. A tárgyalások pedig már két éve zajlanak, a tettek azonban sosem követik ezeket az egyeztetéseket. Hans Niessl abban is szkeptikus, hogy lehet az EU területén kívül olyan európai országot találni, amely bevállalna a területén egy menekültközpont létrehozását.

A jelenlegi osztrák jobboldali kormánykoalíció azonban úgy látja, hogy nem Niessl az, akinek másokat ki kellene oktatnia migrációs kérdésekben. Hans Niessl ugyanis annak a baloldali szemléletű SPÖ-nek a tagja, amely ezt megelőzően kormányozta Ausztriát, és amely vezetés több százezer migránst engedett be az országba teljesen őrizetlenül. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?