KÜLFÖLD

Nagyon ciki helyzetbe került Erdogan! Putyin rendesen kibabrált vele

A múlt hét csütörtökön tartott több mint hatórás orosz-török államfői csúcstalálkozóról még most is cikkezik a nemzetközi sajtó. Ezúttal azonban nem a tárgyalás eredménye a hír, hanem az a videó, amit a Kreml készített a török delegáció megvárakoztatásáról.
  • Szerző: WM

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt csütörtökön azért utazott Moszkvába, hogy a Szíriában zajló fegyveres konfliktusról tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A megbeszélés fő eredménye az lett, hogy múlt pénteken életbe lépett az Idlíb tartományt érintő tűzszünet. A két vezető közötti megbeszélés meglehetősen rideg volt bennfentes információk szerint.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az orosz állami televízió ugyanis több nappal a találkozó után bemutatta a Kreml által készített felvételeket, amelyeken jól látszódik, hogy Erdogannak a megszokottnál jóval többet kellett várnia arra, hogy az orosz kollégája fogadja őt.

A török államfőnek több mint két percet kellett várnia a moszkvai konferenciaterem ajtaja előtt, anélkül, hogy bárki is hozzászólt volna, vagy elmondták volna, hogy mennyit kell még várnia. A videóból egyértelműen kiderül, hogy Erdogan meglehetősen kellemetlenül érezte magát a várakozás miatt. A török elnök egy idő után úgy döntött, hogy inkább leül az egyik előtéri padra. Amikor két perc után kinyílt az ajtó, akkor Putyin és Erdogan rövid kézfogással és erőltetett mosollyal köszöntötte egymást. Szakértők szerint ekkor azonban már egyértelmű pszichológiai fölénybe került az orosz vezető.

Recep Tayyip Erdogan (balra) és Vlagyimir Putyin (jobbra)
Fotó: Sergey Guneev / AFP

Nem ez az első alkalom, hogy Vlagyimir Putyin fontos embereket várakoztat meg. Tavaly júliusban a Vatikánba tett látogatása csúszott meg egy órával, Ferenc pápa azonban még így is türelmesen várt rá. Még ennél rosszabb volt a helyzet 2012-ben, amikor az akkori ukrán elnökkel való kétoldalú megbeszélés négy egész órát késett.

Hozzáértők egyértelműen azt állítják, hogy ez egy kisebb fajta pszichológiai hadviselés, amivel az orosz elnök könnyen elérheti, hogy a fontos tárgyalásokon már az elején a partnere fölé kerekedjen.

És ezeket olvastad már?