KÜLFÖLD

Megvan az első uniós ország, ahol megkezdik a negyedik oltások beadását

Időszerűnek érezték az intézkedés bevezetését.
címkék:

Hamarosan lehetővé teszik a negyedik koronavírus elleni vakcina felvételét a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok számára Dániában. Ezzel a skandináv ország lett az első uniós tagállam, ahol erre engedélyt adtak az egészségügyi hatóságok - írja a Copenhagen Post angol nyelvű dán hírportál.

Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy a krónikus betegek és idősök számára lehetőség nyílik az negyedik oltások felvételére.

„Most egy új fejezethez érkeztünk, nevezetesen ahhoz a döntéshez, hogy a negyedik oltást is felajánljuk a legveszélyeztetettebb állampolgároknak. (...) Minél szélesebb körben elterjedt a fertőzés a társadalomban, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a fertőzés eléri a legveszélyeztetettebbeket is”

- fogalmazott a tárcavezető politikus, aki azt hozzátetette, hogy a negyedik dózis hétvégétől lesz elérhető. (Ez eddig kizárólag Izraelben és Chilében volt így.)

Szintén szerdán jelentették be hogy Dániában vasárnaptól újra megnyithatnak az állatkertek, vidámparkok, múzeumok, művésztermek és egyéb hasonló létesítmények, így a mozik és színházak is, utóbbiak viszont maximum ötszáz nézőt fogadhatnak. A legtöbb helyre viszont csak oltási igazolvánnyal lehet belépni.

Annak ellenére lazítanak a korlátozásokon, hogy a hatmillió lakosú országban az utóbbi időben többször is meghaladta a húszezret az új fertőzöttek napi száma. A hatóságok szerint az esetek 96 százalékáért már az omikron-variáns a felelős. A dán lakosságnak egyébként már 55 százaléka megkapta a harmadik, emlékeztető oltását.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?