KÜLFÖLD

Még pusztítóbb bombát készített Észak-Korea

Riasztó hírt közölt egy amerikai atomtudós: Kim Dzsongunék olyan bombát dobhatnak le a világra, amely a Naphoz hasonló forróságot bocsát ki magából.
  • Szerző: KF

Siegfried Hecker, a Stanford Egyetem professzora 2010-ben meglátogatta Kim Dzsongun egyik urándúsítóját, így tapasztalta a fejlődésüket is. Mint mondja, mostanra már Észak-Korea képes lehet előállítani a hidrogénbombátt. Ezzel pedig olyan erős robbanást idézhetnek elő, melynek hője a Nap melegével vetekszik.

 

A professzor szerint nem kérdés, hogy Észak-Korea felkészült a nagyhatású hidrogénbomba előállítására: néhány évvel ezelőtt még keresték a nemzetközi piacon a hozzávalókat, mostanra azonban lanyhult az érdeklődésük – mivel megtalálták a forrásukat.

2016 januárjában Észak-Korea már bejelentette, hogy felrobbantott egy kisebb, kísérleti hidrogénbombát, amelynek hatására egy 5,1-es erősségű földrengés rázta meg a régiót. Ezt a hírt a nyugati szakértők szkeptikusan fogadták. Egy normálméretű hidrogénbomba ezerszer nagyobb pusztítást tud végezni, mint a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombomba.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?