Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.04.11.

Méltó helyre kerülhetnek Mátyás király azonosított földi maradványai

Összesen 900 ember, köztük 15 magyar király maradványai fekszenek Székesfehérváron a Szűz Mária-bazilika alatt, a Nemzeti Emlékhelyen. Ezek között lehet Mátyás király koponyája és jó néhány csontja is.

Összesen 900 ember, köztük 15 magyar király maradványai fekszenek Székesfehérváron a Szűz Mária-bazilika alatt, a Nemzeti Emlékhelyen. Idén februárban újra, immár harmadszor is felnyitották a sírt, és a „legesélyesebb” helyszínekről jó néhány csontot, koponyát kiválogattak közülük – ezek között lehet Mátyás király koponyája és jó néhány csontja is.

„A Magyarságkutató Intézet új kutatásaival most nagy esély van arra, hogy Mátyás király csontjait azonosítsák. Akkor össze lehet rakni a csontvázat, és a megfelelő körülmények között, a tiszteletet megadva el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart. És egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet” – magyarázta a kutatások célját Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Fotó: Bárdossy László/Magyarságkutató Intézet

Az apa, Hunyadi János csontjai eltűntek

Mátyás király „felmenő ágán” sajnos nem lehet mintát venni, mivel Hunyadi János csontjai nincsenek meg. A „törökverő” alig három héttel a legendás a nándorfehérvári diadal után, 1456-ban pestisben halt meg, és Gyulafehérváron, a Szent Mihály-székesegyházban temették el. Síremléke ma is ott áll, de eredeti szarkofágját a török dúlás idején összetörték, és csontjai eltűntek.

Megvan a biztos pont: Mátyás fia és unokája csontjai!

Szerencsére van egy biztos pontunk: Mátyás fia és unokája, vagyis Corvin János és Kristóf sírja érintetlen volt Horvátországban. A lepoglavai sírban dokumentáltan Mátyás király fia és unokája fekszik, és a török hódítás nem jutott el idáig, nem dúlták fel a sírt. A Hunyadi/Corvin családtagok külön kriptába vannak itt eltemetve, ugyanis a kolostort Hunyadi János saját költségen építette fel és a templom is ekkor épült, így kiemelt, külön sírhelyet kapott az adományozó családja.

Fotó: Bárdossy László/Magyarságkutató Intézet

„Idén januárban mintát vehettünk Mátyás király természetes fiának és unokájának, Corvin Jánosnak és Corvin Kristófnak a csontvázából Horvátországban, a lepoglavai pálos kolostorban a horvátországi katolikus egyház és a kulturális minisztérium jóvoltából” – mondta a Ripost7-nek dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója. Kásler Miklós miniszter személyesen utazott a horvátországi Lepoglavába a mintavételre. A kutatók is meglepődtek, amikor csak egy kis méretű koporsót találtak. A két oldalán két felirat volt: Joannes Corvinus és Cristoforus Corvinus.

A mintákból sikeresen kinyerték a DNS-t és februárban meghatározták az egyénekre jellemző Y-STR DNS profilt. A két mintából vett DNS-profil megegyezik, ami bizonyítja: itt tényleg apát és fiát temették el. Így biztosan kijelenthető: a horvátországi sírban Mátyás király fia és unokája fekszik. Most folyik a Hunyadiakra jellemző génszakasz meghatározása, de ehhez kellenek összehasonlításul a fehérvári királysírokban lévő csontok!

Jeles királyaink, közötük Szent István, Könyves Kálmán, Károly Róbert, Nagy Lajos és Hunyadi Mátyás csontjait is rejtõ osszárium, a keresztes kõlappal lefedett díszsír-csontkamra a Középkori Romkertben, a Nemzeti Emlékhelyen.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre


Február közepén megnyitották a székesfehérvári osszáriumot és felszínre hozták az első csontládákat. Ha te is kíváncsi vagy arra, hogyan dolgoznak az archeogenetikusok, hogyan működik a DNS-technika és mekkora esély van arra, hogy Mátyás király csontjait azonosítsák, akkor a részletekért keresd a Ripost7-et az újságárusoknál.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tóth Gabi tavaszi hangulatban: rengeteg új képet mutatott boldogságáról az énekesnő

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

mindmegette.hu

Itt a vége: Ördög Nóra szomorú bejelentése mindenkit váratlanul ért

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Így súlyosbítanák az ukrajnai harcokat

life.hu

Három dolog, amit egy elegáns nő semmilyen körülmények között nem visel

magyarnemzet.hu

Dárdai Pál felesége elsírta magát, de kénytelen beletörődni a helyzetbe

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

A fejét is elfordítja, csúnyán kihasználta Magyarország egyik leggazdagabb emberét a barátja

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Több milliót nyert a lottón egy férfi: ki nem találnád, mit kezdett vele

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Magyar siker az Oscar-gálán, tarolt az Oppenheimer

KÜLFÖLD

Saját szolgálati fegyverével vetett véget az életének egy fiatal rendőr

KÜLFÖLD

Megrázó: egymás mellett halt meg a két kisgyermek és az édesanyjuk

KÜLFÖLD

Női holttest lebegett a halastóban, sokkoló dolgot állítanak az ismerősei

KÜLFÖLD

Ritka betegségre utaltak a kisfiú különös tünetei