INSIDER

Összerakhatják Mátyás király csontjait

A történelem több évszázadnyi viszontagságai után végre fény derülhet a Hunyadi-család titkaira.
  • Szerző: Ripost

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ellátogatott a horvátországi Lepoglavába, amelynek templomában temették el Mátyás király fiát, Corvin Jánost és gyermekét, Kristófot. A miniszter jelenlétében ki is nyitották a maradványokat tartalmazó sírt. A csontokból a szakértők mintákat vettek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

Kásler reményei szerint ezzel fény derülhet a Hunyadi-család származására, valamint Mátyás király csontjait is azonosítani lehet a székesfehérvári királysírban.

Fotó: Facebook

„Mátyás király gyermekének meg tudjuk határozni a jellegzetes, csak férfiak között öröklődő génszakaszát, az eredmény birtokában pedig a Székesfehérváron lévő csontok közül Mátyás királyt össze lehet rakni„ – magyarázta Kásler, aki szerint ezzel el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart.

A téma szakértője szerint egyelőre kérdéses, hogy az antropológiai vizsgálat mennyi újat mutat majd a Hunyadi-családról.

Fotó: Facebook

„Azt tudjuk, hogy Hunyadi János apja havasalföldi vlah, azaz román bojár család leszármazottja, aki 1395-ben került Zsigmond király udvarába”– mondta a Blikknek Koller Zsolt történész, archeológus, aki szerint Mátyás király apja, Hunyadi János 50 százalékban román, 25-25 százalékban kun és magyar.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?