KÜLFÖLD

Végre betiltották a botrányos filmet

Az ünnepi szezonra időzített alkotás már eddig is nagy port kavart, rengetegen felháborodtak miatta. Egyesek a filmkészítő stúdiót is megtámadták.
  • Szerző: Ripost

Meleg férfiként ábrázolja Jézust a Krisztus első megkísértése című brazil alkotás, melyet a karácsonyi szezonban tűzött műsorára a Netflix. A riói Porta dos Fundos stúdió alkotásával hívek tömegénél verte ki a biztosítékot, egy brazil katolikus szervezet petíciót indított, ennek hatására indult bírósági eljárás. Benedicto Abicair Rio de Janeiró-i bíró szerdán arra utasította a Netflix internetes médiaaszolgáltatót, hogy törölje műsorkínálatából a vígjátéknak titulált filmet, amelyet egyesek istenkáromlónak tartanak, s a tiltakozók kijelenése szerint „katolikusok millióinak a becsületét” sértette meg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

A döntés, amelynek csak Brazíliában kell érvényt szerezni, mindaddig hatályos marad, amíg egy másik bíróság másképp nem dönt.

A Netflix az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, nem kommentálja a bírói döntést. A Porta dos Fundos szintén elhárította a reagálást, ellentmondva korábbi döntésének, miszerint elutasítja filmjének bármiféle cenzúrázását – írja az MTI.

A film kapcsán Magyarországon a KDNP alelnöke, Rétvári Bence írt nyílt levelet a Netflixnek.

Rétvári Bence

„2019 decembere óta elérhető a Netflix hazai felületén is az a film, amely Jézust vallásgyalázó módon homoszexuálisnak állítja be. A Krisztus első megkísértése című brazil produkció keresztények millióit sérti meg ezzel Magyarországon, és milliárdjait világszerte. Felháborító, hogy egy ilyen alkotás műsorra kerülhet, sőt a Netflix hirdeti és reklámozza is a filmet, mintegy komédiaként tálalva azt a felhasználók számára.

A kereszténységből – csakúgy, ahogy bármely más vallásból – nem űzhető gúny, hiszen az más emberek vallásszabadságát, emberi méltóságát sérti. A keresztényeket is megilleti a tisztelet, mint minden embert, és ez alól egy olyan platform sem kivétel, mint a Netflix. A cég által forgalmazott film direkt provokáció, a keresztényeket és a kereszténységet gyalázó alkotás.

Már közel másfél millió ember írta alá személyesen azt a petíciót, mely így fogalmaz: „Mélyen megsért, hogy közzétették és hirdetik a vallásgyalázó Krisztus első kísértése című filmet, ráadásul karácsonyi kiadásként az adventi várakozás idején. A film vallásgyalázó elemekkel van tele, Jézust homoszexuálisként ábrázolja, Szűz Máriát házasságtörő nőként, az apostolokat pedig alkoholistaként. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Kérem, hogy azonnal töröljék katalógusukból a megbotránkoztató filmet, és kérjenek bocsánatot a megsértett keresztényektől!”

Ha Netflixnek értelmezhető fogalom a tolerancia, ha számít emberek milliói vallási meggyőződésének durva megsértése, akkor azonnal törölje a magyar műsorkínálatából keresztényeket sértő botrányfilmet!” – írja Rétvári Bence.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?