KÜLFÖLD

Újabb világjárvány jöhet? Halálos vírus jelent meg az Egyesült Királyságban

Fejfájás, láz és riasztó duzzanatok is lehetnek a tünetei. A majomhimlő a koronavírushoz hasonlóan állatról emberre terjedt át.
  • Szerző: Ripost

Rémisztő hír járta be a brit és a nemzetközi sajtót: két embert is az ágynak döntött a majomhimlő az Egyesült Királyságban. A betegeket a wales-i és a liverpooli kórházba vitték, és fokozott figyelemmel ápolják őket. A szakemberek szerint a majomhimlő ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint a világjárványt okozó és azóta kiirtott feketehimlő.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megkezdődött a kontaktkutatás

A betegekkel kapcsolatban csepegtetik az információkat, ezért a nemüket és az életkorukat is homály fedi. A BBC megtudta, a két beteg egy háztartásban él és a „tengerentúl kapták el a vírust”. A helyi egészségügyi hatóság azóta felkutatta a kontaktokat. „Kevés majomhimlővel azonosított beteget találtunk. A fertőzés megfékezése érdekében a szükséges egészégügyi óvintézkedéseket megtettük, hogy minimalizáljuk a fertőzésveszélyt” – nyilatkozta a wales-i kórház egészségügyi megbízottja, Richard Firth.

majomhimlő

Fotó: illusztráció/pixabay.com

Világjárvány lehet belőle

A majomhimlő megjelenése miatt a lakosság rögtön megkongatta volna a vészharangot, de az egészségügyi megbízott szerint nem kell tartani egy koronavírus okozta hasonló világjárványhoz. „Ezek ritka esetek az Egyesült Királyságban és a lakosság számára is alacsony a kockázatuk” – mondta férfi.

Mik a tünetek?

A majomhimlő egy ritka, halálos vírus, és elsősorban Afrika nyugati és keleti felén üti fel a fejét. A betegség eddig 15 országban jelent meg, és akár halállal járó, fájdalmas tüneteket is okozhat: a fertőzött kezdetben belázasodik és fájdalmak gyötrik, később pedig a himlőkre jellemző kiütések jelennek meg a bőrén. Nevét onnan kapta, hogy elsőszámú hordozói a majmok, de ezen felül egyes mókusfajtákban is kimutatták már a betegséget. A majomhimlő ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint az évtizedekkel korábban sikeresen kiirtott feketehimlő, csak sokkal kevésbé tartják veszélyesnek a korábban világjárványt okozó rokonánál. A WHO szerint nincsen ok az aggodalomra: a legtöbb majomhimlővel fertőzött beteg a kezeléseket követően teljesen felépül.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?