KÜLFÖLD

Lyon polgármestere szerint a labdarúgás szexista, elrendelte az iskolai focipályák felszámolását

A városvezetés egy ködös szociológiai kutatásra hivatkozva hozta meg döntést, mely szerint az iskolai játszótér egy kisfiúk uralta mikrotársadalom. No comment...

A délkelet-franciaországi Lyon nemrégiben megválasztott szocialista-zöld polgármestere, Grégory Doucet a napokban meghirdette a nemek közötti egyenlőség megteremtését célzó programját, melynek egyik fontos eleme, hogy az önkormányzat által finanszírozott iskolák udvarán a lehető leghamarabb felszámolják a focipályákat.

A szokatlan döntés hivatalos indoklása szerint a labdarúgás egy szexista sport, ami már fiatal korban látványosan szegregálja a fiúkat és a lányokat, ezzel egyfajta szakadékot képezve közöttük. Sőt, a mozgássérült, a fogyatékkal élő és az elhízott kölykök sem tudják űzni ezt a sportot, ami egyértelműen kirekesztő rájuk nézve. Mindezek miatt a foci helyett inkább olyan sportok feltételeit teremtenék meg az iskolákban, melyeket mindkét nem képviselői, illetve a társadalmi kisebbségek is egyszerre, azonos feltételek mellett tudnak élvezni– írja Fdesouche (FDS) francia hírportál.

„A célunk, hogy megszüntessük az iskolák udvarán található focipályákat, mert a felmérések alapján – pár különleges kivételtől eltekintve – csak és kizárólag a fiúk használják azokat. A focipályák sokszor az udvar 80 százalékát is elfoglalják, így a lányok sporttevékenység nélkül maradnak. Ezzel az intézkedéssel kívánjuk elősegíteni a nők és a férfiak közötti egyenlőséget már egészen pici korban. Ez a döntés forradalminak számít Franciaországban. (...) A focipálya helyett inkább kézilabdapályákat, vagy kidobóspályákat építenénk, ezek a sportok ugyanis kevésbe kapcsolódnak kizárólag az egyik nemhez. Ilyen és ehhez hasonló intézkedések bevezetését egyébként a kultúra és városfejlesztés területén is szeretnénk bevezetni a közeljövőben” – fogalmazott Audrey Hénocque, a program megvalósításáért felelős önkormányzati megbízott, Lyon első helyettese.

Lyon baloldali-zöld vezetésének döntését egyébként elvileg egy átfogó szociológiai tanulmány előzte meg, mely kimutatta, hogy az iskolai játszótér egy kisfiúk uralta mikrotársadalom, melyben a kislányok a perifériára szorulnak. Ez a helyzet pedig megágyaz a felnőttkori társadalmi egyenlőtlenségeknek, ezért fel kell számolni.

Már a karácsonyfa is tiltandó

A Tour de France ellenzése, a karácsonyfák száműzése – a szélsőbaloldali, zöldpárti polgármesterek legújabb, rendkívül megosztó és vitatható döntései túlzás nélkül egész Franciaországban felháborodást keltenek. Mint ismert: a zavaros körülmények között megrendezett tavaszi önkormányzati választást több nagyvárosban a radikális baloldal nyerte.

A legérdekesebb Bordeaux. Ebben a hagyományosan konzervatív, gazdag városban a második világháború óta csak jobboldali polgármester volt.

De 2013-tól meredeken emelkedni kezdett a bevándorlók száma Bordeaux-ban (egyébként 2006 óta 20%-kal több migráns él a városban), ők állampolgárság nélkül is szavazhatnak az önkormányzati választásokon. Minden felmérés szerint nagy többségük baloldali pártokat választ.

Bordeaux polgármestere, az Európai Zöldpárthoz (EELV) tartozó Pierre Hurmic most a közösségi hálókon a karácsonyfa-állítás hagyománya ellen szólalt meg, szerinte „kivágott fákról van szó„, amelyek már „halottak.”

Szeptember 10-i állásfoglalásában pedig arról beszélt, hogy 2020 végéig el kell fogadni egy, a „fák jogairól„ szóló megállapodást, ezért aztán szóba sem jöhet a hagyományos decemberi 24-i karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén. „Ez az egész nem illik a mi növényzet-újratelepítési koncepciónkba”, fogalmazott a zöldpárti polgármester. De általában be akarja tiltani a karácsonyfa-állítást. Nyilvánvalóan nem tud bemenni a lakásokba, de javaslataival erősen tudja befolyásolni az emberek karácsonyfa-állítási szokásait. A fenyőfanevelők és -árusítók máris tiltakoztak.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?