KÜLFÖLD

Könnyen szexuális bűncselekmény áldozatai lehetünk a berlini buszokon

A BZ címû berlini lap arról ír, hogy a német főváros tömegközlekedési eszközein 2017-ben megduplázódott a szexuális bûncselekmények száma az előző év adataihoz képest. A be nem jelentett támadások miatt a valós számok még magasabb lehetnek.
  • Szerző: WM

295 olyan esetről van tudomása a berlini rendőrségnek, miszerint tavaly valakit szexuálisan zaklattak a német főváros metróin, villamosain vagy buszain. 2016-ban  „csupán” 156 ilyen jellegű támadást jelentettek az utasok. A szintén német Welt napilap megjegyzi, hogy a statisztika a valóságban még elkeserítőbb lehet, mivel nem minden feljelentés fut be a tartományi rendőrséghez, a szövetségi rendőrség azonnal az államügyészségnek továbbítja azokat. Ezek az esetek pedig a tartományi statisztikákban nem szerepelnek.

A növekedés egyik lehetséges magyarázata a jogi szabályozás változása. 2016 novemberétől a nemiséggel kapcsolatos szóbeli támadásokat is a szexuális bűncselekmények közé sorolták. Fontos azonban megjegyezni, hogy már 2016-ban is 35 százalékkal több szexuális jellegű bűncselekményt jelentettek a berlini tömegközlekedési vállalat (BVG) eszközökön, mint az azt megelőző évben.

A tendencia pedig folytatódhat, az év első két hetében 11 szexuális bűncselekmény történt a BVG járatain, a Deutsche Bahn (BD) vasúttársasághoz tartozó városi gyorsvasút (S-Bahn) járatain. A DB Berlin területén közlekedő vonatain pedig öt nő vált szexuális bűncselekmény áldozatává.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?