KÜLFÖLD

Joe Biden kokainfüggő fia festőnek állt, egy terrorizmussal megvádolt műkereskedő mentorálja

A demokratákkal barátságos média megpróbálta jó fényben feltüntetni az elnök fiát. Nem sikerült.

Az amerikai elnökválasztási kampány során a sajtó kiemelt figyelmet szentelt Joe Biden fiának, akiről pornográf felvételek jelentek meg a kínai sajtóban, adóhatósági eljárást indított ellene a szövetségi ügyészség, valamint olyan e-mailek láttak napvilágot, melyek bizonyították, hogy apja közbenjárásával jutott zsíros álláshoz egy ukrán gázipari óriásvállalat igazgatótanácsában még 2014-ben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kokainbirtoklás miatt már többször elítélt Hunter Biden annyira lerontotta édesapja választási esélyeit, hogy – vélhetően felsőbb utasítása – teljesen visszavonult a közélettől. Az ellene felhozott vádakra nem reagált, és egy héttel ezelőttig, apja beiktatásáig, lényegében semmit sem lehetett tudni róla.

Az 50 éves Hunter mosdatására a New York Times tett kísérletet múlt hét szerdán. A balliberális lap „Egy új művész van a városban. A neve Biden” címmel közölt róla egy riportot, melyben bemutatták, hogy az amerikai elnök fia megtért, festőművésznek állt, az alkotásai pedig már a legnevesebb hollywoodi galériákban kerülnek kiállításra.

A cikkből többek között kiderült, hogy Hunter az absztrakt művészetek nagy rajongója és a festményeit saját maga által fejlesztett technikákkal szokta elkészíteni. Például szívószállal fújja szét a festéket a vásznon. Kedvenc motívumaipedig a japán stílusú „pszichedelikus virágok”.

A New York Post egy oknyomozó cikkben kicsit utánament Hunter újdonsült állásának. A konzervatív hírportál információi szerint az elnök fiának művészeti karrierjét egy meglehetősen alvilági figura, Georges Berges egyengeti, aki Sylvester Stallonét és a bahreini királyi család egyik tagját, Rashid bin Khalifa Al Khalifát is mentorálta.

Bergesről azt érdemes tudni, hogy 1998-ban lőfegyverrel való visszaéléssel és „terrorista fenyegetésekkel” vádolták meg, amiért 90 nap börtönbüntetést és 36 hónap próbaidőt kapott. Ezen kívül több szövetségi perben is érintett volt. 2016-ban például egy befektető – Ingrid Arneberg – vádolta meg csalással, aki félmillió dollárt adott neki egy műterem bővítésére, ami végül nem történt meg.

Külön érdekesség, hogy Hunter egy 2000 négyzetméteres Los Angeles-i villában rendezte be a műtermét, amit havi 12 ezer dollárért, azaz átszámítva körülbelül 3,5 millió forintért bérel egy kínai kapcsolatokkal rendelkező vállalkozótól. Ez annak tükrében furcsa, hogy egy arkansasi bíróságon folyó apasági perben Hunter ügyvédei azt állítják, hogy védencük nincs olyan anyagi helyzetben, hogy gyerektartást tudjon fizetni annak a sztriptíztáncosnak, akitől vélhetően született egy fia.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?