Létrehozva: 2020.10.15.

A Facebook és a Twitter is cenzúrázza a Joe Biden ukrán ügyeiről szóló cikkeket!

A technológiai óriásvállalatok már a látszatra sem adnak. Teljesen nyilvánvalóan arra használják a hatalmukat, hogy november harmadikán győzelemre juttassák a Demokrata Pártot és Joe Bident.

A 218 éves múltra visszatekintő New York Post szerdán terjedelmes cikket közölt Joe Biden és a fia, Hunter Biden kényes ukrán ügyleteiről.

A népszerű amerikai napilap internetes kiadása belső levelezéseket és fotókat hozott nyilvánosságra, melyekből tisztán látszik, hogy Joe Biden durván visszaélt a hatalmával alelnökként annak érdekében, hogy Huntert beültesse az ukrán gázipari óriásvállalat, a Burisma igazgatótanácsába, havi 50 ezer dolláros (15 millió forint) fizetésért.

Az oknyomozó cikk (illetve annak hivatkozott változatai) futótűzként kezdett terjedni a nagy közösségi oldalakon. Vagyis csak kezdett volna, ha a Facebook és Twitter nem dönt úgy, hogy megtiltják az írás posztolást. Sőt, a technológiai óriásvállalatok a cikkben szereplő fotók és levelek közzétételét is megakadályozták különböző mondvacsinált okokra hivatkozva.

A Twitter például azt állította, hogy a cikkben megjelent bizonyító erejű képek és adatok Hunter Biden laptopjáról származnak, a New York Post szerkesztősége pedig vélhetően törvénytelen úton, hackeléssel jutott hozzájuk. A feltört anyagokra vonatkozó irányelveink miatt döntöttünk így. Illetve azért, mert a cikk személyes és magán információkat tartalmaz – például e-mail címeket és telefonszámokat – amelyek megsértik szabályainkat – fogalmazott a Twitter szóvivője a Post megkeresésére.

A Facebook közlése szerint a cikk igazságtartalmát előbb le kell ellenőriznie egy független „tény-megállapító” (fact-cheker) NGO-nak, mielőtt azt széles körben terjeszteni lehetne felületükön.

A közösségi médiumok cenzúrázási gyakorlata széles körű társadalmi felháborodást váltott ki Amerikában. Missouri állam republikánus szenátora, Josh Hawley ezért levélben fordult a Facebook vezérigazgatójához, melyben válaszokat követel a történtekkel kapcsolatban. „Ez a gyakorlat szelektív jellegű részlehajlást jelent a Facebook részéről. (...) A demokrata elnökjelölt etikátlan tevékenységét feltáró tartalmak terjesztésének visszaszorítására irányuló erőfeszítéseik olyan kérdéseket vetnek fel, melyekre azonnal válaszokat várok” – fogalmazott a jobboldali politikus a Mark Zuckerbergnek írt levelében.

Az esetre Donald Trump is reagált a közösségi oldalán szerda este. Az elnök szörnyűnek nevezte, hogy a Twitter és a Facebook is tudatosan akadályozza Joe és Hunter Biden ukrán ügyeiről szóló cikk terjesztését.

Joe Biden kampánystábja egyébként visszautasította, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltjének közvetlen kapcsolatai lettek volna a Burisma nevű ukrán céggel, illetve a cég felső vezetőivel.

„Átnéztük Joe Biden akkori hivatalos találkozóinak napirendjét, és soha nem került sor arra a találkozóra, amelyről a New York Post írt (...) Azért nem kívánunk reagálni a levelekben foglalt tartalmakra, mert a New York Post nem kérdezte meg a mi álláspontunkat az üggyel kapcsolatban, mielőtt publikálták volna a cikket” – jelentette ki Andrew Bates, a Biden-kampány szóvivője.

A Post által nyilvánosságra hozott elektronikus levelekből az látszik, hogy Hunter Biden már egy évvel azelőtt bemutatta édesapját a Burisma felső vezetőinak, hogy Joe Biden alelnökként felszólította volna a gázipari óriásvállalat korrupciós ügyeit vizsgáló főügyész kirúgására az ukrán politikai vezetést. Hunter Biden 2014-ben került a Burisma igazgatótanácsába. Ez a tény eddig is ismert volt, az azonban nem, hogy az ő közbenjárásával került kapcsolatba édesapja a vállalat egyes vezetőivel. Egy 2014-es levélből kiderült, hogy Vadim Pozsarszkij, a Burisma igazgatótanácsnak egyik tanácsadója azt javasolta Hunternek, hogy használja a befolyását a vállalat érdekében. Egy évvel később, 2015-ben ugyanez a férfi megköszönte Joe Biden fiának egy levélben, hogy bemutatta őt az édesapjának.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Eredeti cicije van?" – kikérdezte barátja a Házasság első látásra szereplőjét

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

mandiner.hu

Magyar Péter, a baloldal bántalmazó Messiása

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Drónok segítségével vadászták le az emberekre támadó szlovák vérmedvét

KÜLFÖLD

„Az életünk örökre megváltozott, amikor az egészséges gyermekünk megbotlott. Rettegtem, hogy meg fog halni”

KÜLFÖLD

Fitt volt és egészséges: az esküvője előtt hunyt el a fejfájástól szenvedő fiatal

KÜLFÖLD

Utcán estek egymásnak az aradi diákok: mentő sietett a helyszínre