KÜLFÖLD

Hamarosan itt a műhús, elárasztják vele a világot

Hamarosan talán a nagy hamburgerláncok is laborban gyártott húst tesznek majd a szendvicsbe. A fakó színû, darált húsra emlékeztető fehérjehalmot céklával, sáfránnyal teszik "véressé", hogy megmaradjon az illúzió...
  • Szerző: Ripost

„Egyetlen állati szövetdarabból mindössze 7 hét alatt 10 tonna műhúst tudunk előállítani”

 

– jelentette be a Mosa Meat nevű cég, amely azt ígéri: szinte pillanatok múlva elkezdi ontani az európai piacra a lombikban gyártott húst. Elkerülhetetlen, és a vártnál is gyorsabban eljön az az idő, amikor az emberek mesterséges húst esznek majd az igazi helyett, mert az jóval olcsóbb lesz. Azt ígérik a szintetikus hússal kísérletező cégek, hogy a termékük egészségesebb lesz, mint a valódi hús, ráadásul nem kell meghalnia egyetlen állatnak sem ahhoz, hogy az asztalunkra kerüljön.

Műhúsnak eddig azt hívtuk, amit növényből készítettek, például a szójafasírtot vagy más, fehérjepótló növényi terméket. De már állati szövetből is tömegesen képesek laboratóriumi körülmények között szaporítani a fehérjesejteket, és ezáltal a húshoz hasonló fehérjeforrást előállítani.

Először hamburger készül belőle

Pillanatnyilag azon dolgoznak a kutatók, hogy minél teljesebb legyen az illúzió: a nyert izomszövetek ugyanis sápadtak, szürkék, hiszen nincs bennük vér, ezért céklával próbálják színezni. Az állaga sem olyan egységes, mint a hentesnél kapható, szeletelhető sertéscomb, inkább  a darált húsra emlékeztet. Nem véletlen, hogy először hamburgert készítettek belőle.

Mennyibe kerül majd, hívhatjuk-e húsnak, a felmérések szerint mennyire lesznek rá vevők az emberek, s egyáltalán, mit szól az egészhez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal? A válaszokat megtalálod a keddi %% napilapban. Keresd az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?