KÜLFÖLD

Ez az ember képezte ki a Párizsban 130 emberrel végző terroristákat

Négy évvel a 130 halálos áldozattal járó párizsi terrortámadást követően még mindig nem sikerült pontos képet kapni a merénylet minden részletéről. A Bild című német napilap például most hozta nyilvánosságra, hogy az akkori legyetlen terroristákat egy Svájcban született férfi képezhette ki.
  • Szerző: WM

Európa történelmének legsúlyosabb terrortámadása négy évvel ezelőtt történt a francia fővárosban. Iszlamista elkövetők összesen 130 emberrel végeztek Párizsban, a mészárlás közben rögzített, majd bemutatott képsorok örökre beleégtek az emlékezetünkbe. A hatóságok azóta sok terroristát azonosítottak, többeket elfogtak, de így is maradtak még homályos foltok a történetben. A Bild című német napilap például még csak most nevezte meg azt az embert, aki a párizsi, sőt a hónapokkal későbbi brüsszeli merénylet terroristáit is kiképezhette. A legolvasottabb német napilap birtokába került információk szerint egy eddig meg nem nevezett, egyébként 1987-ben Svájcban született férfi lehetett a francia és a belga fővárosokban elkövetett támadások egyik fő kitervelője és irányítója. Thomas-Marcel Christen a szülei válását követően először az édesapjával élt Franciaországban, majd visszakerült az édesanyjához, aki ekkor még Svájcban élt. Az anya a fiával végül 2006-ban költözött Frankfurtba, ahol akkor már 19 éves fiú megismerkedik az iszlám vallással, majd át is tér arra.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Thomas-Marcel Christen

Egyre feljebb a terrorszervezet ranglétráján

Christen egy iszlamista imám prédikációjára kezd járni, akinek rokonát három évvel később az iszlám vallás szerint feleségül is veszi. 2013 márciusában a fiatal férfi Kölnből Párizsba, majd onnan Isztambulba repül. Az év júliusában ad utoljára életjelet magáról, az édesanyjával ezt követően minden kapcsolatot megszakít. A Szíriába költözött svájci-német kettős állampolgár a régi életével olyannyira szakít, hogy még a nevét is Abu Musabra változtatja. Az ekkor már maga is iszlamista nézeteket valló férfi életcélja, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezetben minél nagyobb hatalma legyen. A Bild informátora arról tájékoztatta a lapot, hogy Thomas-Marcel Christen nagyon intelligens, a húszas évei elején már öt nyelven beszélt. A férfi elkezdi tanulmányozni a nyugati különleges egységek kiképző videót és maga is naponta órákon át gyakorolja a céllövést.

Iszlamista terroristák

Fő az anonimitás

Christen legfőbb célja az volt, hogy anonim maradjon, mindent megtett azért, hogy a nyugati titkosszolgálatok ne tudják beazonosítani. Az intézkedések olyan komolyak voltak, hogy a környezetében lévőktől még a mobilokat is elkobozták, ne tudjanak az európai férfiről képeket készíteni. Az iszlamista röviddel ezután már az Iszlám Állam szóvivőjével is megismerkedik, ezzel pedig belép a terrorszervezet legszűkebb körébe. Christenben annyira megbíznak, hogy egy saját, száz fős egységet kap, tagjait ő maga képezhet ki. Feltételezhetően ezek a terroristák is ott lehettek az európai fővárosokban végrehajtott merényletek elkövetői között. Christen magas rangú, ünnepelt dzsihadistája lett az Iszlám Államnak, akinek személyazonosságát még évekig nem sikerült felderíteni a titkosszolgálatoknak.

Szakemberek attól félnek, hogy Christen újabb véres merénylet tervein dolgozik, amelyek segítségével még feljebb emelkedhet a terrorszervezet ranglétráján.

És ezeket olvastad már?