KÜLFÖLD

Erőszakba torkollhat a migrációs válság Görögországban

A görög Leszbosz sziget Moria nevû részén 2015 óta áldatlan állapotok uralkodnak. A régió vezetője arra figyelmezteti a görög kormányt, hogy az emberek a saját kezükbe vehetik az irányítást, ha ők továbbra sem tesznek semmit.
  • Szerző: WM

Nikos Trakellis több napon keresztül próbálta éhségsztrájkkal felhívni a görög kormány figyelmét arra, hogy a leszboszi menekülttáborban tarthatatlanok az állapotok. A politikus szerint már három éve lehetetlenség normálisan élni a faluban.

Ez így nem mehet tovább! A településünket elönti a szemét. A biztonság és az egészségügyi helyzet kaotikus a környéken

– állítja Trakelis. A politikus már többször is kérte a kormányt, hogy ürítsék ki a menekülttábort, és a migránsokat helyezzék át Görögország belső részére. A helyi lakosok már annyira elkeseredettek, hogy ha a kormány nem tesz továbbra sem semmit, akkor félő, hogy az emberek a saját kezükbe veszik majd a probléma megoldását.

Az elmúlt három évben elhatalmasodott az erőszak a menekülttáborban. Kétszer már lángba is borították a migránsok a helyet, tavaly pedig 35 embert őrizetbe vettek, miután kövekkel dobálták meg az intézkedő rendőröket. Egy nemrégen napvilágot látott jelentés szerint a táborban folyamatosak a nők és a gyerekek ellen elkövetett szexuális zaklatások.

Idén májusban a környéken lévő boltok és vendéglátó egységek tulajdonosai is sztrájkolni kezdtek, mivel szerintük a turizmust tökéletesen tönkretette a migráció.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?