KÜLFÖLD

Durva hőhullámok és pusztító viharok: ez vár a nyáron Európára

Térségünkben mindennapossá válnak a hőségriadó miatt kiadott figyelmeztetések.
  • Szerző: KF

A meteorológusokat tömörítő amerikai szervezet, az AccuWeather készítette el a nyárra vonatkozó átfogó előrejelzést, amely alapján a kontinens különböző szegleteiben nagyon eltérő idő köszönt ránk.

 

Délen és keleten ugyanis elhúzódó hőségre, néha már az egészségre is veszélyes hőhullámokra lehet számítani, míg az Egyesült Királyságban és Írországban még a pulóverektől is ritkán szabadulhatnak az emberek. De Közép-Európa sem ússza meg szárazon: Franciaországtól Lengyelországig a lakosok és a turisták villámokban gazdag viharokkal számolhatnak.

 

A perzselő nyár öve

A Balkánon, az Ibériai-félszigeten és Olaszországban a nyár közepére szinte mindennapossá válnak a hőségriadó miatt kiadott figyelmeztetések, rendre dőlnek majd a melegrekordok, az átlaghőmérséklet fixen 32 fok lesz.

Magyarországon többször is durva hőhullámok fognak végigsöpörni, amelyek Macedóniát, Romániát és Bulgáriát sem kímélik. A forróság hatására a szmog és a légszennyezettség szintje is növekedik. Spanyolország és Portugália magasabban fekvő területein egy-két villámlásos vihar után könnyen erdőtüzek alakulhatnak ki.

 

A napsütés miatt ritka vendég lesz az eső, nyár végére állandósulhat a szárazság – ez elsősorban a Balkánon élő gazdákat fogja károsítani, de kelet-európai több országát is eléri a szárazság, felperzselve a termést.

 

Nyári viharok hazája

A franciáknak, lengyeleknek és németeknek viszont őszre már elegük lesz az esőből, hiszen ebben a térségben az áztató nyári viharok lesznek az évszak főszereplői. Több helyen tornádók is kialakulhat, a szél komoly károkat okozhat. Az esőzések általában délután fognak beköszönteni, és késő estig is kihúzzák.

Délen még áradásra is számíthatnak a megnövekedett csapadékmennyiség miatt.

 

Kellemes tavasz Északon

A Brit-szigeteken az utóbbi hónapokban szokatlan meleg volt, de a nyáron ettől nem kell tartani: hűvösebb nyári napok köszöntenek be, amelyek inkább a tavaszra emlékeztetnek. Esőnek sem lesznek híján, főleg nem a skótok, akiknél akár napokig is eshet szakadatlanul.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?