KÜLFÖLD

Donald Trump számítása bejött, célra vezetett a fenyegetőzés

A mexikói kormány szigorított a migrációs politikáján. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban kevesebb illegális bevándorló érkezett az Egyesült Államokba.
  • Szerző: WM

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter szerint országa hatóságai több mint 45 ezer érvényes papírokkal nem rendelkező illegális bevándorlót vettek őrizetbe az elmúlt két hónapban. Az elsősorban Közép-Amerikából elinduló migránsok úti célja az Amerikai Egyesült Államok. A mexikói kormány azután vezetett be szigorításokat az illegális migráció megállítása érdekében, miután Donald Trump amerikai elnök szankciókat helyezett kilátásba. Az amerikai elnök akkor ugyanis úgy fogalmazott, hogy szerinte Mexikó nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a rajtuk keresztül masírozó migránskaravánokat feltartóztassa. Mexikó és az Egyesült Államok végül június 7-én kötött megállapodást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez pedig elejét vette annak, hogy az Egyesült Államok június 10-én bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat. A fenyegetés szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt. Mexikó olyan komolyan vette a fenyegetést, hogy Ebrard még azt is bejelentette, nem csak a szigorúbb ellenőrzésekkel akarják megállítani a migrációt, hanem egy program keretében 20 ezer munkahely létrehozásában segít El Salvadornak, Hondurasban pedig további 13 ezer új munkahely létrejöttét támogatják.

Fotó: Getty Images

A mexikóiak intézkedései úgy tűnik, hogy beváltak, mivel az Egyesült Államokban idén júliusban 82 ezer érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező bevándorlót fogtak el. Ez 21 százalékkal kevesebb, mint a júniusi hónap adatai, és 43 százalékkal kevesebb a májusban regisztráltaknál. Évente százezrek menekülnek a közép-amerikai régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, és próbálnak eljutni az Egyesült Államokba.

Donald Trump már a 2016-os választási kampányban kilátásba helyezte, hogy falat húz az amerikai-mexikói határon, amerikai elnökként pedig különböző büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a latin-amerikai államokkal szemben, ha nem működnek együtt Washingtonnal a bevándorlási hullám feltartóztatásában.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?