KÜLFÖLD

Döbbenetes adat: migránsáradat a La Manche csatornán

Soha nem érkezett még ennyi illegális bevándorló Nagy-Britanniába a La Manche csatornán keresztül. Úgy tűnik, hogy ez lett az embercsempészek új kedvenc útvonala a szigetország felé.
  • Szerző: RIPOST

A brit hatóságok közlése szerint szerdán, 24 óra leforgása alatt legalább 409 illegális bevándorló érkezett a szigetországba a La Manche csatornán keresztül. Ez új rekordnak számít, korábban sosem fordult még elő, hogy egyetlen nap alatt ilyen sokan érkeztek volna. A 24 órán belüli rekord eddig 235 volt. A brit lapok már többször is írtak róla, hogy a francia hatóságok kísérletet sem tesznek annak érdekében, hogy feltartóztassák a gumicsónakokkal útnak indulókat. Nagyon úgy tűnik, hogy idén ez lett az illegális bevándorlók első számú útvonala az Egyesült Királyság felé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

5500 migráns próbálkozott ezen az útvonalon az év eleje óta (Fotó: AFP)

Az év kezdete óta 5500 – a La Manche csatornán keresztül próbálkozó- menedékkérőt regisztráltak a brit hatóságok. Szakértők szerint, ha ez a tendencia folytatódik, akkor az év végéig akár a 10 ezret is elérheti az illegális bevándorlók száma. Összehasonlításképpen érdemes felidézni, hogy 2018-ban ez a szám háromszáz körül volt, míg tavaly is alig haladta meg az 1800-at.

A brit kormány már hivatalosan is felkérte a francia kabinetet, hogy utasítsa a parti őrséget a migránsok feltartóztatására.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?