KÜLFÖLD

Botrány: mélyen hallgatnak a galántai gyermekintézetben történtekről!

Nemi erőszakkal vádolnak egy nevelőt, ám a rendőrség lezárta a nyomozást. A munka-, szociális és családügyi minisztérium ellenőrző csoportja pedig úgy döntött, nem tájékoztat a galántai intézetben tartott ellenőrzés eredményeiről.

Gyűlnek a felhők a galántai Tiszta nap elnevezésű gyermekközpont felett, a %% szerdán számolt be arról, hogy a rendőrség gyorsan lezárta a nyomozást a nemi erőszakok ügyében. Mint ismeretes, azzal vádolnak egy ott dolgozó terapeutát, hogy többször is lefeküdt kiskorú lányokkal.

A szlovákiai munka-, szociális és családügyi minisztérium múlt kedden ellenőrzést tartott az intézetben, ám most úgy döntöttek, hogy csak összefoglaló eredményeket közölnek majd.

Egyelőre azonban nem tudni, hogy azt mennyi ideig készítik...

A gyermekekkel szembeni erőszak problémájával foglalkozó nemzeti koordinációs központ vezetője, Karol Molin, aki egyúttal az ellenőrző csoport vezetője is, a Parameter kérdésére nem volt hajlandó elárulni azt sem, hogy visszatérnek-e, illetve

nem beszélt arról, hogy mit vizsgáltak meg.

A csoporttal az intézetigazgató tartotta a kapcsolatot, de nem nyilatkozott ő sem. Lapinformációk szerint a vizsgálatot végző szakemberek az intézet különböző épületeiben is jártak, de nem vittek magukkal semmilyen írásos dokumentumot.

A galántai eset Andrej Kiska köztársasági elnök figyelmét is felkeltette, aki elrendelte, hogy az ügyet azonnal vizsgálják ki. A rendőrség pedig a főügyészség jóváhagyásával folyamatosan hallgatja ki az intézet minden jelenlegi és volt alkalmazottját.

És ezeket olvastad már?