KÜLFÖLD

Bevetik a szövetségi hadsereget a koronavírus elleni harcban, nem könnyű az amerikai katonák dolga

Tíz napon belül megkezdik a munkát a járvány által különösen erősen sújtott Kalifornia oltási központjaiban.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus elleni oltóanyag szétosztásához aktív szolgálatban lévő több mint ezer amerikai katona bevetését hagyta jóvá az amerikai védelmi minisztérium. Andy Slavitt, az amerikai kormány koronavírus elleni munkacsoportjának rangidős tanácsadója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az első kontingens tíz napon belül megkezdi a feladat végrehajtását.

„A katonák döntő szerepet fognak játszani abban, hogy naponta ezreket lehessen beoltani így biztosítva, hogy minden amerikai, aki vakcinát akar, azt meg is kapja”

- mondta Slavitt. A koronavírus elleni küzdelemben, illetve az oltási kampányban eddig a tagállamok által irányított nemzeti gárdákat vetették be, de a szövetségi hadsereget még nem.

Joe Biden amerikai elnök mintegy száz tömeges oltóközpont létrehozását sürgette egy hónapon belül az Egyesült Államokban. Kettő ezek közül Kaliforniában fog megnyílni.

Jelenleg mintegy 6,9 millió amerikai kapta meg az immunitás kialakulásához szükséges Pfizer/BioNTech-, illetve Moderna-oltóanyag mindkét dózisát. Ezzel nagyjából az Egyesült Államok lakosságának 2 százalékát immunizálták. Az úgynevezett nyájimmunitás elérése érdekében viszont a lakosság jelentős hányadát, 70-85 százalékát kellene beoltani.

Az Egyesült Államokban a járvány kitörése óta 26.691.738 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akik közül 456.295-en elhunytak a kórban.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?