KÜLFÖLD

Bevallották a migránsok, hogy miért jönnek tömegesen Európába

Tovább nőtt a migrációs nyomás Görögországon. Naponta százával érkeznek az ország szigeteire a migránsok Törökország felől. Többen arról meséltek, hogy miért döntöttek úgy, hogy Európa felé veszik az irányt.
  • Szerző: WM

A legnagyobb példányszámban eladott német napilap, a Bild munkatársai Görögországba utaztak, hogy személyesen is megnézzék, milyen a migrációs helyzet. A német lapban arról írnak, hogy kísérteties a hasonlóság a 2015-ös migrációs válsághoz. A görög kormány által közölt számok pedig alátámasztják a német lapban olvasottakat:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hónap eleje óta háromezer illegális bevándorló ért partot Görögországnál. Kivétel nélkül mindannyian gumicsónakokon érkeztek Törökország felől.

Fotó: EPA

A benne ülők elhanyagolható része afrikai, a jelentős többségük szíriai származású. Az elmúlt négy évben folyamatosan csökkent a bevándorlók száma a görög szigeteken, pár hónapja azonban ismét jelentős emelkedés tapasztalható. A Bild annak is megpróbált utánajárni, hogy mi állhat ennek a hátterében. Beszéltek egy szíriai édesapával, aki elmondta, hogy öt évig élt menekültként Törökországban, dolgozott, és ellátta a családját. Az elmúlt hónapokban azonban olyan rosszul ment nekik, hogy ismét menekülőre fogták. Egy másik férfi három évig élt nyugalomban a törököknél, de nemrégiben elkezdték a török hatóságok visszatoloncolni az embereket Szíriába.

Nem szeretném végignézni, ahogy a családomat odahaza szétbombázzák. Nem maradt más esélyem, mint hogy Európába szökjek

– nyilatkozta a 34 éves Asaad. A múlt csütörtökön Görögországba érő 33 éves Ali is hasonló véleményen van. A férfi szerint a szíreknek bujkálniuk kell Törökországban, hogy ne toloncolják ki őket.

Fotó: gettyimages

Százezrek várnak arra, hogy Európába mehessenek

– állítja Ali. A helyzet azonban az, hogy a legtöbb megkérdezett semmiképpen sem akar Görögországban maradni, az sem elég jó nekik. Szinte kivétel nélkül mindenki Németországba, Olaszországba, vagy valamelyik skandináv országba vágyik. A Bild a cikk végén felteszi a kérdést, hogy Európában ismét migrációs válság van-e. A válasz:

Még nem. Jelenleg is kb. harmincszor kevesebben érkeznek Görögországba, mint a 2016-os török-EU megállapodás előtt. Egy azonban biztos: ha az Európai Unió nem kezd valamit a török és szíriai helyzettel, akkor hamarosan ismét vonuló tömegekkel kell számolni az országutakon.

És ezeket olvastad már?