KÜLFÖLD

Legalább 7 halott, sok sérült – Támadás a Bécsi zsinagógánál

Feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter.
  • Szerző: Ripost

Valószínűleg fegyveres és öngyilkos támadásra került sor a bécsi zsinagóga közelében hétfő este – írja a Daily Mail. Egyes hírek szerint a támadók túszokat is ejtettek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés” – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva. A miniszter szerint a lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek. Tájékoztatása szerint több elkövető lehet, ezért felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan.
„Egy feltételezett tettest elfogtak a Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében történt hétfő esti lövöldözéssel összefüggésben” – közölte hétfőn este az osztrák belügyminisztérium.

Képünk illusztráció
Fotó: 123RF

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette. A Falter című osztrák lap birtokába került egy fevétel, amin jól látható, ahogy egy férfi a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre.

Az osztrák Krone Zeitung terrortámadásként ír az esetről. A bécsi rendőrség állítólag nagy erőkkel vonult ki a helysznre, kordonokat állítanak fel, és keresik a támadókat. A Daily Mail sajtószemlézése szerint az osztrák rendőrök arra utasítják az embereket, hogy kerüljék most el a belvárost és ne használják a tömegközlekedési eszközöket.

Az APA a belügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy az egyik támadó a lövöldözésben életét vesztette. A tárca azonban ezt nem erősítette meg.
A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?