KÜLFÖLD

A magyar határ közelében szállt meg az Iszlám Állam terroristája

A párizsi terrortámadások egyik szervezője és résztvevője Salah Abdeslam tavaly Szlovákiában is tartózkodott - erősítette meg az Aktuality.sk-nak két független belügyminisztériumi forrás.

A 130 emberéletet követelő párizsi terrortámadások egyik szervezője, Salah Abdeslam tavaly nyáron három hetet tölthetett a szlovákiai Nyitrán. A település Budapesttől alig egy órányi autóútra van. A marokkói származású francia állampolgár a párizsi támadások után a világ egyik legkeresettebb emberévé vált. Jelenleg a belga rendőrség őrizetében van, a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el.

A Salah Abdeslam szlovákiai tartózkodásáról szóló információkat először külföldi titkosszolgálatok jelezték. Szlovákiai kapcsolata

egy rokona lehet, aki szlovák nőt vett feleségül,

emiatt tölthetett majd' egy hónapot az Iszlám Állam terroristája Szlovákiában.

Abdeslam rokona az iraki Moszulból származik. A külföldi titkosszolgálatok szerint az ő meghívására érkezett Szlovákiába a későbbi merénylő. Az Aktuality.sk szerint a szlovák rendőrök is éppen Abdeslamot keresték a tavaly novemberben Nyitrán és környékén, illetve más városokban tartott éjszakai házkutatások során. Nem jártak sikerrel.

A belügyminisztérium nem kommentálta az értesüléseket. Ivan Netík, a tárca szóvivője elmondta, hogy a szlovák rendőrség már a Charlie Hebdo elleni és a későbbi párizsi támadásokat követően is együttműködött a külföldi partnerszervezeteivel és minden nyomot ellenőrzött, amely segíthetett a terrorista támadások alapjául szolgáló hálózat felfejtésében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?