POLITIK

Koronavírus: Máris itt a második hullám?

Egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a koronavírus rövidesen eltűnik az életünkből. Sőt.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Oroszországban csak az elmúlt napon a fertőzések száma 5811-gyel 800 848-ra emelkedett, ami 24 óra alatt 0,7 százalékos növekedés.

Oroszország már a negyedik helyen áll a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (4 038 864), Brazília (2 287 475) és India (1 288 106) után. Oroszországban koronavírus-fertőzés gyanújával már 266 300 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Mindaddig karanténban lesz a bolgár kormányfő, amíg meg nem lesz koronavírus-tesztjének eredménye. Bojko Boriszov azért döntött így, mert kabinetfőnöke szervezetében kimutatták a kórokozót – közölte a kormány sajtószolgálata pénteken. A kabinetfőnököt csütörtök este tesztelték pozitívan a SARS-CoV-2 vírusra. A kormányszóvivő szerint a 61 éves Boriszov első tesztje negatívnak bizonyult, és most a második, péntek reggel elvégzett teszt eredményére várnak.

Bulgáriában az utóbbi egy hónapban ismét megugrott a fertőzöttek száma. Pénteken 268 új esetet jelentettek az országból. Hivatalos adatok szerint 9853 az igazolt fertőzöttek és 329 a kór halálos áldozatainak száma.A fertőzéses esetek emelkedésében közrejátszik az egészségügyi dolgozók hiánya. Bulgáriában azóta rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet először június, majd július végéig meghosszabbítottak. Az országban kötelező a távolságtartás, a zárt közösségi helyiségekben pedig a szájmaszk viselése.

Meghalt egy koronavírussal fertőzött 3 éves kislány Belgiumban, aki más súlyos egészségügyi problémákkal is küszködött.

A kisgyerek a koronavírus harmadik fiatalkorú, egyben legfiatalabb belga áldozata. Július közepén egy 18 éves, március közepén pedig egy 12 éves lett a fertőzés áldozata, ők is szintén más súlyos betegségben is szenvedtek.

Nem tagadhatjuk, hogy a vírus ismét köztünk van. Észben kell tartanunk, hogy eddig több mint 9800 honfitársunkat vesztettünk el, és továbbra is nagyon óvatosnak kell maradnunk - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Belgiumban az elmúlt két hétben folyamatosan növekszik az azonosított fertőzöttek száma. Pierre Van Damme, az antwerpeni egyetem virológusa szerint Antwerpenben a legsúlyosabb a helyzet jelenleg a 1,5%-ot meghaladó fertőzési aránnyal (egy koronavírus-fertőzött ennyi embernek adhatja tovább potenciálisan a fertőzést), amely lassan eléri a 2%-ot is.

A belga Biztonsági Tanács tegnapi ülését követően egyébként minden belga éttermet utasítottak, hogy rögzítsék a vendégek nevét, érkezésük és távozásuk idejét, valamint e-mail címüket és telefonszámukat is. Ezt a módszert egyébként Németország egyes tartományaiban már egy hónapja használják sikerrel, igaz, a németek önkéntes szabálykövetése eddig is jobbnak bizonyult, mint a belgáké.

További veszélyeket rejt magában az, hogy a Het Laatste Nieuws és a De Morgen flamand napilapok értesülése alapján, bár 100 ezerrel több klasszikus influenza elleni oltást rendelt az ország, a 2,9 millió vakcina mégsem lesz elegendő, holott életbevágóan fontos lenne, hogy az emberek a lehető legnagyobb számban oltassák be magukat az idei téli időszak előtt.

Romániában az előző napi negatív rekordhoz képest pénteken enyhén emelkedett az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos betegeké pedig először haladta meg a 300-at.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában a csütörtökinél héttel több, 1119 új fertőzöttet azonosítottak. Ez másfélszerese az előző két hét napi átlagának. Pénteken 301-re emelkedett az intenzív ápolásra szoruló súlyos betegek száma, az ismert aktív eseteké pedig már a 15 ezret közelíti. Csaknem 2250 koronavírusos beteg van otthoni, vagy intézményesített elkülönítésben, és további 6800 fertőzésgyanús ember otthoni karanténban.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?