POLITIK

Kalandfilmbe illő jelenetek, így üldözték a migránsokat Észak-Macedóniában

A furgon nagy sebességgel haladt, amikor egy autóval ütközött, majd belehajtott több parkoló járműbe.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Ismét migrációs válsághelyzetet hirdetett az észak-macedón kormány az ország északi és déli határszakaszán az illegális bevándorlók számának jelentős növekedése miatt – közölte a Vesti.mk.

A szkopjei kormány döntése értelmében a 30 napos válsághelyzet július 2-án kezdődik, és akárhányszor meghosszabbítható. Ezzel egy időben újra feláll a válságkezelő központ, amelynek feladata, hogy kidolgozza, hogyan akadályozhatók meg az illegális határátlépések.

Rendkívüli állapotot és válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek illegális bevándorlók. Később ezt évente, félévente hosszabbították, és még az idei év márciusában is érvényben volt, ám a koronavírus-járvány miatt minden ilyen intézkedést hatályon kívül helyeztek.

A válsághelyzet azt jelenti, hogy a rendőrség és a katonaság azonnal reagálhat, amennyiben tömegesen jelennének meg illegális bevándorlók valamely határszakaszon.

Illegális bevándorlókat szállító furgon ütközött neki több járműnek Észak-Macedónia déli részén, a görög és a bolgár határ közelében, nyolcan megsérültek – közölte a helyi rendőrség szerdán.

Az illetékesek tájékoztatása szerint a furgon nagy sebességgel haladt, amikor egy autóval ütközött, majd belehajtott több parkoló járműbe az Észak-Macedónia délkeleti részén található Sztrumica közelében kedden.

A 15 afgán, 9 pakisztáni, 6 bangladesi és egy-egy szíriai és iraki migráns közül nyolcan megsérültek, őket kórházba szállították, a többieket a Gyevgyelijánál található befogadóközpontban helyezték el, és visszatoloncolják őket Görögországba. A 27 éves észak-macedón sofőrt embercsempészet gyanújával letartóztatták.

Észak-Macedóniában több mint kétszáz illegális bevándorlót fedeztek fel egy kamionban – jelentette be egy nappal korábban a belügyminisztérium.

A 211 fős csoportot a határőrség találta meg nem messze Görögországtól. A migránsok Bangladesből (144) és Pakisztánból (67) indultak el. Még hétfő éjjel bukkantak rájuk egy ellenőrzés során Bogorodica település közelében. A jármű észak-macedóniai rendszáma hamisított volt.

A 27 éves sofőrt letartóztatták, az illegális bevándorlókat egy átmeneti táborban helyezték el. Közülük 63-an fiatalkorúak.

A macedón határ védelmét az Európai Unió országai is segítik.

Rendkívüli állapotot és válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek illegális bevándorlók. Később ezt évente, félévente meghosszabbították, és még az idei év márciusában is érvényben volt.

Június 10-én egy embercsempész 142 migránst próbált átvinni az országon Nyugat-Európa felé. A 2015-ös nagy migrációs válság alatt egy millió migráns és menekült haladt át a kis balkáni államon.

A balkáni országok 2016 márciusában zárták le határaikat a Görögország felől érkező migránsok előtt, akik Nyugat-Európába tartottak. Ennek ellenére a hivatalos adatok szerint továbbra is évente több ezren lépik át a határt illegálisan. Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában most is nagyszámú migráns tartózkodik, a schengeni külső határokon – a szlovén-horvát határon is – az elkövetkező hónapokban ismét nőhet a migrációs nyomás.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián, Horvátországon és Szlovénián át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os „lezárása” óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – próbálnak eljutni Nyugat-Európába. Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?