INSIDER

23 percet feküdt a nővér a gyerekekkel a CT-ben

Dr. Csókay András idegsebész naplóban osztja meg a szörnyű igazságot a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásáról. Eddig nem közölt részleteket mond el.
  • Szerző: Ripost

Nemsokára kiderül az igazság a szétválasztott sziámi ikrek műtétről, a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásáról ugyanis őszinte naplót ír Csókay doktor, most kiderült, miért feküdt be a CT-be a festő és a nővér.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Csókay András, a Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze azzal írta be magát a hazai orvostörténelembe, hogy végrehajtott egy orvosi bravúrt: szétválasztottak egy, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt. Most bevezet minket a színfalak mögé, döbbenetes részleteket árul el.

Nemrég elárulta, hogy élő gyerekeken is gyakorolt a felkészülés során a bonctermi gyakorlatok mellett és próbababákat is használt. A legújabb, 14. részben Csókay egy festőművészt mutat be, aki sokat segített neki.

Imádság közben jöttek a legjobb ötletei az idegsebésznek. „A Jézus-imában olyan anatómiai meglátások születtek a boncolt elhunytak agyát látva, melyek hasonló helyzetet adtak a majdani műtéthez, nem beszélve azokról a speciális eszközökről, amelyek megvalósítását szintén az imádság közben ötlöttem ki, és amelyeket támogató műszertechnikus barátaim le is gyártottak„ -magyarázta az idegsebész.

A legfontosabb a felkészülésben a rajzolás volt, ebben egy festőművész barátja segítette Csókayt.

Muhari Papp Sándor Balázzsal nap mint nap rajzolt az idegsebész, Csókay mondta, hogy mit szeretne látni és a festő megrajzolta.

szétválasztott sziámi ikrek

Fotó: Ripost

 

Kiderült: a festő nem csak a rajztudásával segített a sziámi ikreknek. Kreatív módon oldotta meg egy nővérrel, hogy a vizsgálatok alatt mozdulatlanok maradjanak a gyerekek.

„Balázs fantasztikus dolgokat produkált még. Mariannal, a nővérrel egy vizsgálat során befeküdtek a gyerekekkel először a CT-be, majd az MR-be, ahol énekükkel 23 percig tartották mozdulatlanul a gyerekeket” – számolt be a különleges élményről a doktor.

Mint ahogy azt a megírta, Csókay András idegsebész naplót indított. A napló már megjelent részeiben köntörfalazás nélkül mondja el a szörnyű igazságot az idegsebész, mert sok minden nem úgy történt Dakkában, ahogy megírták. A hivatalos kommunikációban a szétválasztott sziámi ikrek történetében a hozzáértés hiánya miatt nem esett szó megfelelő súllyal az életveszélyről, a fertőzésről és az aggódásról.

 

És ezeket olvastad már?