INSIDER

Rejtélyes betegség terjed hazánkban a kutyák között

Köhögés, fulladás, habos hányás, levertség és láz: egyre több kutya szenved ezektől a tünetektől – számolt be több száz aggódó gazdi. Lapunk több állatorvost is felkeresett, milyen járvány törhetett ki az ebek között, de biztosat csak akkor tudna valaki mondani, ha végeznének virológiai vizsgálatot.
  • Szerző: Ripost

„Cetlee egy hete szenved és nagyon lassan javul”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Csivava kutyusom nagyon csúnyán hörgött, habosat köhögött, olyankor görcsösen megfeszült az egész teste. Bágyadt volt nagyon.”

„Ma voltunk állatorvosnál. Valószínű a Dunakeszi Dunapart kutyás strandon szedte össze a kutyusunk.”

Csak úgy záporoznak az aggódó panaszok a legnagyobb közösségi portálon. Sokan lapunkat is felkeresték, hogy figyelmeztessük a többi gazdit: mostanában ne vigyék közösségbe a kedvenceiket. A tünetek: erős, fulladásszerű köhögés, tüsszögés, láz. A megkeresett több állatorvost.

Kennelköhögésről lehet szó

A kennelköhögés ismert betegség, és bár van ellene védőoltás, a kombinált vakcina néha csak a tüneteket csökkenti” – mondta a -nak dr. Kómár Gyula, a II. kerületi Vadaskerti Állatorvosi Ambulancia állatorvosa. „Persze megjelenhetett egy újabb vírustörzs is, de ezt csak virológiai vizsgálat deríthetné ki. Hozzánk is sok kutyát hoztak ilyen tünetekkel. Igaz, pár hétig eltart a köhögés, de végül felépülnek. Egy orrba adagolható vakcinát érdemes beadatni az állatoknak évente, emellett a tüneteket tudjuk csillapítani. A beteg kutyussal mindenképp kerülni kell a közösségi életet: részint, mert fertőz az állat, részint, mert gyengébb az immunrendszere és újabb kórokozókat is összeszedhet, az pedig már végzetes lehet.”

Kutyaszor 01

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

A kutyák is lehetnek allergiásak

Dr. Faluvégi András, a Gizmók Állatorvosi Ambulancia szakembere még azt sem tartja kizártnak, hogy ezeket a tüneteket nem vírus, hanem allergia okozza.

„Rendelőnkben speciális endoszkópos vizsgálatokat is végzünk. Az elmúlt hetekben többen megkerestek hasonló tünetekkel rendelkező kutyákkal “ számolt be az állatorvos a -nak. „Többnyire enyhe vagy közepesen súlyos felső légúti gyulladásokról van szó. A pollenszezonban nagyon gyakori az allergia, ami nagyon hasonló légúti tünetekkel rendelkezik és ugyanúgy felülfertőződhet, mint a vírusos felső légúti betegségek. Gyakran bőr- és emésztési tünetek is jelentkeznek. Ilyen esetekben gyakran teljes kivizsgálást kérnek a gazdik, ugyanis az esetleges belélegzett idegentest okozta gyulladásos folyamatok is hasonló kórképpel rendelkeznek”.

Attól félnek, koronavírusos a kutya

Az állatorvosok arról is beszámoltak lapunknak, hogy sokan attól félnek, koronavírusos lett a kutyájuk. A szakemberek azonban – köztük dr. Kemenesi Gábor virológus is – hangsúlyozzák: a Covid19-et állatok nem kapják el, ez a vírus emberről emberre terjed. Van olyan koronavírus, ami a kutyák és a macskák között terjed, de azt nem kapja el az ember. Annak, hogy a Covid19-et elkapja a kutyánk, gyakorlatilag nulla az esélye.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?