INSIDER

Tömegével szabadulnak meg a kutyáktól, macskáktól a koronavírus miatt

Pár nap alatt 50 kutya – ennyivel többet kell elhelyeznie a hódmezővásárhelyi Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesületnek a járvány kitörése óta. Egyre több olyan esettel találkoznak az állatvédők, hogy a koronavírustól félve megválnak a gazdik a kisállatoktól – miközben a kutyák, macskák nem kapják el a vírust, és náluk is ugyanúgy a higiéniára kell vigyázni, mint az embernél.
  • Szerző: Ripost

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre többen válnak meg a kedvenceiktől, mert félnek, hogy terjesztik a vírust”

– mondta el lapunknak Kerner Katalin, a hódmezővásárhelyi egyesület elnöke.

Mindenáron szabadulni akart az a kukához kikötött kutyus, akit a gazdája magára hagyott (Fotó: Facebook)

„Pár napja valaki ott hagyott a főtéren, kikötve egy kutyust. A legdurvább az volt, hogy nemrég felhívott minket egy kétségbeesett hölgy, hogy a férje megbolondult, agyonlőtte a németjuhászukat, nehogy elkapják tőle a vírust.”

Az állatok nem hordozzák az emberi koronavírust

„Hallottunk olyan esetekről is, hogy nyuszikat, hörcsögöket, cicákat tesznek utcára. Jó lenne mindennek elejét venni, mert mára bebizonyosodott, hogy az állatok nem hordozzák a szervezetükben ezt a vírust, nem kell és nem is szabad megválni tőlük emiatt!”

– hangsúlyozta az állatvédő.

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay)

Teszteltették és otthagyták a cicát

Hasonló esetről számolt be a NOÉ Állatmenhely szóvivője, Schneider Kinga is a -nak:

„Örökbefogadás előtt koronavírus-tesztet kértek egy cicára, és kiderült, hogy a cica szervezete korábban már találkozott a vírussal. De nem ezzel a koronavírussal, ami embert is megfertőz, az állatoknak is van saját koronavírusuk, és embert nem tudnak vele megfertőzni! Ennek ellenére szegény cicát otthagyták, nem vitték el ...”

– emelte ki Schneider Kinga, aki hozzátette: „Arra is készülünk, hogy ha később több gazdi kerül kórházba, több állatról is gondoskodnunk kell majd.”

Sajnos egyre több az álhír, ez sem tesz jót. Arról a külföldi hírről pedig, hogy kutyában találtak emberi koronavírust, kiderült, hogy nem betegségként kapta el, hanem az utcán kerülhetett az orrára.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Tisztítsuk sűrűbben a bundájukat

„Minket is egyre több olyan gazdi keres, aki a koronavírus miatt aggódik”– mondja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke.

„Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy az állatok az emberi koronavírust nem terjesztik. Ami fontos, hogy ne engedjük a kedvencünknek a „nyalakodást”, tisztítsuk sűrűbben a bundáját, talpát, mert maximum ott ragadhat meg a vírus, amit így behozhatnak a lakásba. Az is fontos, hogy ne engedjük oda a kutyánkat másokhoz! Ha hazaérünk, mossuk le szappanos vízzel a mancsát. Így nem kell attól tartani, hogy a bundáján, mancsán hazahozza a vírust. Annak pedig, aki a munkahelye elvesztése miatt aggódik, s azon töpreng, hogy abban az esetben el tudja-e látni majd a kutyáját, hangsúlyozzuk, hogy ideiglenesen az ételmaradékokkal is lehet etetni az állatot, de éhezni semmiképp se hagyja!”

– hangsúlyozta a szakember.

Ne engedjük most puszilkodni a kutyákat! (Fotó: pixabay)

 

Az állat bundája maximum annyira fertőz, mint a cipőnk

„A vírusnak élő sejtre van szüksége, hogy túléljen, így tehát az állatok bőrén sem tud hosszú ideig megélni” – mondta Müller Cecília, tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

„Nem találtak még SARS Covid 19 vírust állatokban” – emeli ki az egyik vezető állategészségügyi diagnosztikai vállalat, az IDEEXX Laboratories. „Ezek az új teszteredmények összecsengenek a szakértői véleményekkel, amelyek szerint a COVID-19 elsősorban emberről emberre terjed. Az igaz, hogy az állatok szőrén, mancsán megmaradhat a vírus, ezért őket is át kell törölgetni, megfürdetni séta után” – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Azt tanácsolják, hogy maszkban, az udvaron keféljük ki az állat szőrét. Ez ráadásul még fontosabb lesz akkor, amikor jön a meleg idő és vedleni kezdenek.

 

Kevesebb a kóbor eb, és többen akarnak örökbefogadni

Kevesebb kutya szökik utcára a vírus elterjedése óta – ezt tapasztalják az ebrendészeti telepek. Lapunknak Tatabányáról és Ceglédről is ezt erősítették meg az ebrendészek: mióta többet vannak otthon az emberek, jobban vigyáznak a „lógós” ebekre.

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Szintén a kijárási korlátozásoknak tudja be Óvári András, a Vigyél haza alapítvány alapítója, hogy tőlük egyre többen szeretnének örökbe fogadni. Ez most a gyakorlatban a vírus miatt nehéz, ám ha valaki segíteni szeretne az árva állatokon, IDE KATTINTVA megteheti.

 

A hörcsög is a Jászai téren „landolt”

Egy anyuka nagy felháborodást kiváltót posztolt a Facebookon: azt írta, hogy kirakta az utcára a hörcsögét, mert „elővigyázatosnak” kell lenni a vírus miatt. Ráadásul mindenkit arra buzdít, hogy „adják be menhelyre a kutyáikat, hiszen állatot bármikor lehet venni” – nem csoda, hogy a posztja nagy vihart kavart.

Fotó: facebook

A kialakult helyzet az állatmenhelyeknek is nehéz, újabb kihívások elé állítja őket. Ha úgy gondolja, hogy szívesen segítene nekik, az alábbi linkekre kattintva megtekintheti, hogyan tud:

Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület

NOÉ Állatotthon

Orpheus Állatmenhely

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?