INSIDER

Honnan van pénze a migránsoknak drága mobilra, márkás cipőre? Elmondták a Ripostnak

Temesvár utcáin hajléktalanként élnek a migránsok, de pénzük van. A Ripost munkatársai megkérdezték, hogy futja drága holmikra. Érdekes válaszokat kaptunk!
  • Szerző: Ripost

„Honnan van pénz a migráns zsebébe?” – teszi fel a kérdést jogosan egy néni a temesvári üzletben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az utcai látképhez hozzátartoznak, kikerülhetetlenek (Fotó: Máté Krisztián/Ripost

Bár állításuk szerint hosszú hónapok, évek óta a hazájuktól távol, munka és jövedelem nélkül élnek a Temesváron táborozó migránsok, mindegyiküknek okostelefonja és drága sportcipője van.

migráns pénz

Mindegyiknek drága telefonja van (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

Azok közül, akikkel beszélgettünk, szinte mindenkinek iPhone-ja volt, és nem a régi fajtából, ezek 150-200 ezer forintos luxustelefonok. A hosszú gyaloglásnak, kilométereken át tartó vándorlásnak nyoma sincs a cipőiken.

migráns pénz

A hosszú útnak nyoma sincs a cipőiken (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

Drága sportcipőt viselnek, kevés kivétellel újat. Bár a civil szervezetektől és egyházaktól kapnak adományba ruhát is, nem valószínű, hogy ezeket adományba kapták.

A városban a baptista egyház szokta ebédeltetni a hajléktalanokat, így a migránsokat is, de amikor ott jártunk, a többségük elvitelre vásárolt ebédet evett a fűben, és drága energiaitalt ittak. A bolt is tele volt velük, vidáman vásároltak.

pénz migráns

Egy nagyobb csapat egész nap a pénzváltó előtt álldogál (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

Egy nagyobb csapat a vasútállomás mellett, a pénzváltónál táborozott, rendszeresen ott váltanak pénzt. Amikor rákérdeztünk, honnan van pénzük, azt mondták, hogy otthonról.

Magyaráz a háborúról (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

„Háború van, de a nők és az idősebbek otthon vannak. Ők küldenek nekünk pénzt, mert nem akarják, hogy nélkülözzünk” – magyarázta egy pakisztáni férfi. Nem sokkal később azt mondta, az ők kultúrájukban a nők nem dolgoznak.

Nem szorul adományra, vesz magának ebédet a boltban (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

„Háború van, nem dolgoznak és mégis tudnak pénzt küldeni?” – kérdeztük, mire hevesen bólogattak. Volt olyan is, aki azt mondta, hogy Angliából kapott pénzt, de nem árulta el, hogy kitől és miért.

Egyre elkeseredettebben próbálnak bejutni az illegális migránsok Magyarországra. Egy ideje Románia felé próbálják megkerülni a magyar határkerítést az Afganisztánból és Pakisztánból érkezők, új hadiszállásuk pedig a szép erdélyi város, Temesvár lett. A fűben heverésző migránsok közül többen elmondták a -nak, hogy Szerbia felől jöttek és nyugatra akarnak tovább menni, Magyarországon keresztül.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?