KÜLFÖLD

Hajléktalanként élnek Temesváron a migránsok – videó

Temesvár látképéhez már hozzátartoznak az illegális migránsok, hajléktalanként élnek az erdélyi város utcáin, elhagyatott házaiban.
  • Szerző: Ripost

Temesvár: a szabad ég alatt alszik sok migráns, a határ menti várost ellepték az Afganisztánból és Pakisztánból érkező illegális bevándorlók.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Temesvár migráns

Alszik a migráns a bevásárlóközpont melletti füves területen Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Egész nap verődik egy nagyobb csoport a vasútállomás mellett, a pénzváltó és a kisbolt előtti járdát teljesen belakják, kikerülni sem tudják őket a járókelők.

A pénzváltó előtt egész nap nagyobb csoport áll Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

A Bega partján sétálva 5-10 méterenként látni kisebb piknikező csoportokat, a bevásárlóközpont melletti füves területen tábort vertek és a jó idő beköszöntével ellepték a parkokat is.

migráns Temesvár

Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

A munkanélküli, kontrollálatlan, koszos férfiak miatt nem érzik magukat biztonságban a helyiek, teljesen megváltozott Temesvár a migráns csapatok megjelenése óta.

Temesvár migráns

Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

November óta vált migránsközponttá a határ menti város, a helyzet egyre rosszabb. A város nem tud megbirkózni sem a szociális, sem az egészségügyi, sem a biztonsági kockázattal, amit az illegálisan érkező bevándorlók okoznak.

A helyzet olyannyira elfajult, hogy kormányzati segítséget kért a polgármester.

„Hajléktalanokként tengődnek, a pályaudvaron vagy a környéken lévő elhagyott épületekbe költöznek be. Nem nehéz kitalálni, hogy a kontrollálatlan tömeg micsoda biztonsági kockázatot jelent„- mondta Dominic Fritz, Temesvár polgármestere.

Lucian Bode román belügyminiszter is elismerte, hogy a Szerbián keresztül Romániába érkező migránsok nem azért térnek állandóan vissza a városba, mert ott akarnak maradni. Embercsempész-hálózatok hozzák és viszik, innen gyűjtik be őket, mert itt van egy tábor és az a cél, hogy innen, Magyarországon keresztül, Nyugatra vigyék őket. A miniszter szerint ezeknek a bandáknak a felszámolása jelentené a megoldást.

Az Afganisztánból és Pakisztánból érkező migránsok el is mondják: nem azért mennek Temesvárra, mert ott akarnak maradni. Letelepedési engedélyért folyamodnak, de közben csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy Magyarországon keresztül Nyugatra menjenek.

 

A német rendőrség még 2018-ban „hot-spot„-nak nevezte Temesvárt. Akkor is volt egy időszak, amikor Temesvár migránsgyűjtő- és elosztóközpont volt, itt vették fel őket az emberkereskedők. Most megint ide tevődött át a központ. A városban addig élnek, amíg nem tudnak továbbmenni, de vannak, akik kétszer-háromszor is hiába próbáltak átszökni a határon.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?