INSIDER

Rusvai Miklós: Májusban már megölelhetjük a szeretteinket

Egyelőre jobb, ha várnak az unokák megölelésével a nagyszülők, még akkor is, ha már megkapták a második oltást – állítják brit tudósok. Dr. Rusvai Miklós virológus egyetért ezzel, viszont szerinte május második felétől elkezdődhet a korlátozások feloldása.
  • Szerző: Ripost

Sokan abban reménykednek, hogy a második dózis után az élet azonnal visszatérhet a normális kerékvágásba, elkezdhetnek társaságba járni, megölelhetik a szeretteiket. Brit kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy még mindig nem biztonságos megszegni a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, még akkor sem, ha megkaptuk már a koronavírus elleni második vakcinát. Dr. Rusvai Miklós víruskutató is egyetért ezzel.

Dr. Rusvai Miklós virológus jó szívvel ajánlja a kínai Sinopharm vakcina felvételét

Dr. Rusvai Miklós virológus úgy látja, május második felében már lehetőségünk lehet társaságba járni és megölelni szeretteinket. Fotó: TV2

Lehet az oltás után társaságba menni?

„Amennyiben csak az egyik fél van beoltva, akkor valóban nem ajánlott a szorosabb érintkezés még a második oltás után sem. Ennek pedig az oka az, hogy azok is, akiket már mindkét dózissal beoltottak, továbbra is hordozhatják és terjeszthetik a vírust” – magyarázza a virológus. „Az immunizálás tehát a fertőzés ellen nem véd, viszont hatékonyan csökkenti a súlyos fertőzés lehetőségét, nagymértékben csökkentik a kórházi kezelés és halálesetek kockázatát” – hangsúlyozza Rusvai Miklós.

Az immunizált személy vírustermelése töredéke a nem immunizáltnak Fotó: Shutterstock

Ha az oltott személy megfertőződik, akkor sokkal kisebb mértékben termelődik a vírus az orrüregben és a garatban. Kisebb mértékben károsítja a belső szerveket, illetve legtöbbször el sem jut hozzájuk, ezért nem okoz például tüdőgyulladást, szív-, vese- vagy idegrendszeri károsodást.

„A garatban és orrüregben viszont szaporodik és sokkal kisebb mennyiségben ürül is a szervezetből. A fertőzőképesség tehát továbbra is fennáll, de csak a töredéke azoknak a fertőzőképességéhez képest, akik nincsenek immunizálva. Akik nincsenek beoltva, azokban sokkal több vírus termelődik. Az immunizált személy vírustermelése töredéke a nem immunizáltnak” – mondja a professzor.

Mikor ölelhetjük meg leghamarabb újra a szeretteinket?

Hamarosan a nagyszülőket is meglátogathatják és megölelhetik végre az unokák. Fotó: Shutterstock

„Ha az oltás ilyen ütemben halad, a vakcinák is megfelelő ütemben érkeznek, valamint az idő is jobb lesz, akkor a több tényező együttes hatására arra számítok, hogy a korlátozó intézkedéseket május második felében már el lehet kezdeni feloldani” – mondja Rusvai Miklós.

Az oltás hatékonyságát mutatja, hogy akik az oltások után megfertőződnek, nem lesznek súlyos betegek

Néhány hete Németország egyik idősotthonában tizennégy lakónak pozitív lett a Covid-tesztje annak ellenére, hogy már mindkét oltóanyag-dózist megkapták. Ugyanakkor senki nem lett beteg és nem halt meg – utal a www.dw.com oldalán megjelent hírre Dr. Rusvai Miklós és megjegyzi, hogy amennyiben ez az immunizálás előtt történik, akkor sokan életüket veszthették volna. Az, hogy a beoltottak között a fertőzés ellenére senki sem halt meg és nem merültek fel súlyosabb egészségügyi problémák, pontosan az oltás hatékonyságát mutatja – emeli ki a virológus.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?