ÉLETMÓDI

Súlyos szövődményei lehetnek a koronavírusnak

A SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésnek (COVID-19) súlyos neurológiai szövődményei is lehetnek.
címkék:
  • Szerző:

Ezt mutatják azok a kínai esettanulmányok, amelyeket a MedRxiv tudományos tanulmányok honlapján és a The British Medical Journal c. orvosi folyóiratban tettek közzé. A vírusos légúti fertőzéseknél a neurológiai tünetek nem számítanak ritkaságnak. Influenza esetén például gyakran fejfájás az első tünet. A SARS-CoV-1 és MERS-CoV vírusfertőzéseket, valamint az enyhébb megbetegedést okozó koronavírusfajok (amilyen például az NL63) általi fertőzést is kísérhetik neurológiai tünetek. SARS és MERS betegségben a vírusok bejutnak az agyba is, és megtámadják a szaglóidegeket.

Fotó: MTI

Szaglászavar vagy a szaglás romlása COVID-19 megbetegedés után is jelentkezhet, de azt még nem tudjuk, hogy a vírusok az agyat is megfertőzik-e. Hirdetés A neurológiai tünetek indirekt következményei is lehetnek a fertőzésnek. Huijuan Jin, a vuhani Huazhong Egyetem neurológusa szerint az azonban bizonyos, hogy a fertőzés a központi idegrendszer károsodását vonhatja maga után. A neurológus 214 COVID-19-beteg elektronikus kórlapjának kiértékelését követően jutott erre a megállapításra. 78 betegnél (36,4%) észleltek neurológiai tüneteket:

  • szédülést (36 betegnél (16,8%))
  • fejfájást (28 betegnél (13,1%))
  • ízérzékelés-zavarokat (12 betegnél (5,6%))
  • szaglászavarokat (11 betegnél (5,1%))

A neurológiai zavarok gyakoribbak voltak azoknál, akik súlyos tüneteket mutattak (45,5%), mint azoknál, akiknél a betegség enyhébb lefolyású volt (30,2%). 6 betegnél (2,8%) következett be stroke (ötüknél agyi érelzáródás (iszkémiás stroke) és egyiküknél agyvérzés). Súlyos komplikációkat gyakrabban figyeltek meg azoknál, akik később elhunytak a betegség következtében. A Huazhong Egyetemen Qin Ning és csapata jutott erre a felismerésre adatok kiértékelés során.

133 elhunyt beteg közül haláluk előtt 23-nál diagnosztizáltak az orvosok hypoxiás encephalopathiát. Ezzel szemben abban a csoportban, amiben 161 olyan személy adatait elemezték, akik kigyógyultak a betegségből, csak egyetlen egynél fordult elő ez a súlyos komplikáció. Az esetleges hosszú távú idegrendszeri szövődményeket, károsodásokat pedig még nem is ismerjük.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?