INSIDER

Vasárnaptól visszatér a rend a Nyugati pályaudvarnál

Az elmúlt egy hónapban a Nyugati pályaudvar átfogó karbantartási munkákon esett át a pályák állapotának javítása és a korszerűsítés tekintetében is.
  • Szerző: ripost

Egy hónapos felújítási munkák után, vasárnaptól újra fogad vonatokat a Nyugati pályaudvar.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A jó hírt a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója közölte a munkálatok helyszínén megtartott sajtótájékoztatón pénteken.

Nyugati pályaudvar

Vasárnaptól újra szabad a Nyugati pályaudvar (Fotó: Róka László / MTVA)

Vitézy Dávid kifejtette: az elmúlt egy hónapban a pályaudvar átfogó karbantartási munkákon esett át.

Megtörtént a pályák állapotának javítása, a biztonsági berendezések, távközlési és áramellátási rendszerek korszerűsítése, mindez összességében a pontosabb, megbízhatóbb működés érdekében.

„A csarnokot az utazók a nyár végén vehetik birtokba sokkal színvonalasabb környezettel és új utastájékoztatási rendszerrel” – tette hozzá Vitézy.

A vezérigazgató megjegyezte, a pályaudvart tovább kell fejleszteni, hiszen Budapest környékén óriási igény van arra, hogy többen közlekedjenek vonattal. Modellezésük szerint a napi 50 ezres utasszám 20 év alatt 100 ezerre nőhet, az évi 18 milliós utasszám megközelítheti a 40 milliót a következő évtizedekben.

„A kapacitások bővítése és a növekvő igények kiszolgálása érdekében a kormány megbízásából a BFK a MÁV-val együtt még az idén kiírja azt a nemzetközi tervpályázatot, amely a 2030-as Nyugati pályaudvart 'megálmodja'” – jelentette be Vitézy.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette: több mint 16 ezer négyzetméternyi területen új burkolatot tettek le, 3 kilométeren kicserélték a síneket, 5 kilométeren a felsővezetéket.

A fejlesztés keretében egy olyan szolgáltatást is kidolgoztak, amely a pályaudvar területén a vakok és gyengén látók közlekedését segíti.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy folyamatosan érkeznek az emeletes KISS vonatok, év végére már 19 darab ilyen jármű áll az utasok rendelkezésére.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, a megújult közlekedési csomópontok előcsalják azokat az emlékeket, amikor szabadon lehetett utazni és arra ösztönzik az embereket, hogy útra keljenek és bejárják ezt a csodálatos országot.

„A kormány célja – a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megtartása és újak teremtése mellett – a közszolgáltatások színvonalának javítása. A naponta átlagosan 500-nál több vonatot fogadó Nyugati pályaudvar esztétikai és infrastrukturális felújítását ezért is tartja fontosnak” – jelentette ki a kormányszóvivő.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?