INSIDER

Minden hónapra jut egy tanárbántalmazás – brutális magyar videók

Mezőtúron egy tanárnőt ütöttek meg és a ruháját húzták a diákok, Nagykátán egy kamasz szidta és fenyegette tanárát, többször felé ütve, rúgva. Horváth László miniszterelnöki megbízott zéró toleranciát javasol az iskolai erőszakkal, a tanárokat ért atrocitásokkal szemben.
  • Szerző: Ripost

Az interneten egyre-másra megjelenő, tanárbántalmazásról szóló videók ijesztő képet festenek az iskolák világáról, a tanár-diák viszonyról. Míg egy-egy főkolompos a tanárát megalázva, megfélemlítve produkálja magát az osztály, vagy valamelyik társa mobiljának a kamerája előtt, a közösség nevetve buzdítja a rendbontót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Íme néhány a közelmúltban történt magyar esetek közül:

A fegyelmi, a kirúgás nem jelent visszatartó erőt. Mit lehetne tenni?

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hétfőn este bejelentette: a kormány azt tervezi, hogy azokban a tanintézményekben, ahol ezt kérik, iskolarendészetet állítanak fel és biztonsági kamerarendszert építenek ki. Hozzátette: ennek az elsődleges célja nem az elkövetők büntetése, hanem a megelőzés. Hangsúlyozta: mivel leggyakrabban 12-14 évesek bántalmazzák tanáraikat, fontolóra kell venni a büntethetőség életkori határának leszállítását is. Horváth László pedig azt mondta: miniszterelnöki megbízottként javaslatot tesz arra, hogy a kormányzat zéró toleranciát érvényesítsen az iskolai erőszakkal, különösen a tanárokat ért atrocitásokkal szemben.

Barabás Andrea, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kriminológiai Tanszék vezetője, egyetemi tanár a -nak azt mondta, kettős érzései vannak ezzel kapcsolatban.

„A tantermekbe szerelt kamerák, melyek élő képét rendész figyeli, sokakat visszatarthat, növeli a tanárok biztonságérzetét. Ugyanakkor azokat, akiket a belső gátlás, a neveltetés és a társak nem tartanak vissza az ilyen cselekedetektől, a kamera sem fékezi meg. Hiszen, ahogy az internetre felkerült példák is mutatják, nem zavarja az elkövetőket a kamera, ezek az esetek kifejezetten kamera előtt történtek! Úgy gondolom, a megelőzéshez a diákok szűrésére lenne szükség. Ki kell emelni a közösségből azokat, akiknek speciális nevelésre van szükségük. Az atrocitás ugyanis nemcsak az érintett tanárból, hanem a tanintézményben mindenki másból is félelmet, bizonytalanságot vált ki” – fogalmaz a szakember.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

 

Ketten mentek neki a tanárnőnek

Sem a nőt, sem a tanárt nem tisztelte az a két kamasz, akik társuk kamerája előtt Mezőtúron megalázták a pedagógust. Egyikük papírral ütötte az oktató fejét, a másik pedig úgy tett, mintha sorozatosan ütné az arcát. A megalázó helyzetről készült képsorokat a TV2 Tények mutatta be hétfőn.

Leköpte oktatóját a kamasz

Hosszú percekig szidta, fadarabbal és az öklével fenyegette a tanárát egy fiú január 28-án a Nagykátai Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Szemmel láthatóan provokálta a pedagógust, aki jelesre vizsgázott, megőrizte hidegvérét, pedig több osztálytárs is biztatta a renitens diákot. Gáspár Gusztáv, a Nagykátai Roma Önkormányzat elnöke az M1 Híradónak azt mondta, kezdeményezik az elkövető és a felbujtók menesztését.

 

Matek-fizika szakost késelt a győri diák

Bilincsben vitték el a rendőrök azt a 17 éves diákot, aki december 5-én többször is megszúrta svájci bicskájával az 51 éves matek-fizika szakos tanárt a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban. A tanárnőt súlyos sérülésekkel vitték kórházba. A támadót, aki sajtóhírek szerint 3-as osztályzata és pedagógiai módszerei miatt támadt a tanárára, letartóztatták. Később megbánta tettét, bocsánatot kért, de a büntetőeljárást nem kerülheti el.

 

Fellökték a pesterzsébeti tanárt

Visszafelé sült el annak a három diáknak a terve, akik azért provokálták a tanárukat egy fővárosi, XX. kerületi iskolában, hogy az rájuk támadjon és így kirúgassák. Ezt az esetet is kamerával rögzítették tavaly októberben: a tanulók szidták és fel is lökték a tanárukat, akinek sikerült megőriznie a hidegvérét. A három diákot kirúgták.

 

Gyöngyöspatán többször is megvertek tanárokat

A gyöngyöspatai iskola tanári kara a HírTV-nek írt levelet, miszerint a roma diákok szavakkal és tettekkel is bántalmazták a pedagógusokat, sőt a településen élők is többször megfenyegették őket, feljelentést is tettek.

A fejlesztő pedagógus szerint már az első jeleknél lépni kell.

„Amikor egy gyerek agresszív a tanárával, ott mélyebben vannak a gyökerek, és nem elég a helyzetet a felszínen kezelni, azt is meg kell nézni, hogyan jutott el a gyerek idáig” – vélekedik Vatai Anna Mária. „Sok roma gyereket tanítottam, túlkorosakat is, a kulcs minden esetben az őszinteség és a bizalmi légkör megteremtése. Ha mellébeszélünk, a kisebb hibákat nem tesszük szóvá, csak hogy elkerüljük a konfliktust, az baj. Az első agresszív megnyilvánulásnál kell lépni, de nem agresszióval válaszolni, hanem emberséggel, felnőtt módjára. Én a kamaszokkal mindig egyezséget kötöttem, elfogadva, hogy egyik napról a másikra nem tudnak megváltozni, a jó irány a fontos. Nincs ember, akiben ne volna jó tulajdonság, de ha csak azt hallja, milyen alávaló, gonosz, szemtelen, akkor igyekszik a róla kialakult képnek megfelelni. Volt olyan gyerekem, aki az egész tantestületet elküldte a fenébe. Én voltam az igazgató, és amikor leültem vele beszélgetni, kiderült, hogy egy hete nem alszik, az apja részegen kiveri az ágyból minden este, neki már minden mindegy, mondta. Nem szabad hagyni, hogy egy gyerek idáig eljusson.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?