INSIDER

Kiderült, hogy halt meg Petőfi nagybátyja

Megtelt Petőfi Sándor rokonaival és hozzátartozóikkal szombaton a kiskunfélegyházi Városháza díszterme.A Ripostnak nyilatkozott Petőfi japán leszármazottjának nagyapja, és megtudtuk, hogy halt meg a költő viharos életû nagybátyja.
  • Szerző: Ripost

Petőfi Sándornak ugyan nincsenek egyenes ági leszármazottai, ám édesanyja, Hrúz Mária és édesapja, Petrovics István testvérei tovább örökítették nevüket, így a terem szinte teljesen megtelt a rokonokkal és érdeklődőkkel. Az esemény ötletadója és szervezője, Borzák Tibor Rokonom, Petőfi címmel írt könyvet a család történetéről, a leszármazottakról.


Saját nevelt lányát vette feleségül a nagybácsi

Borzák Tibor egy olyan történetről számolt be, amiről már a könyv megírása után szerzett tudomást. Petrovics István öccse, Petrovics Mihály – azaz Petőfi nagybátyjának leszármazottja - kereste fel. Kasza György mesélt Petőfi nagybátyjának kalandos életéről.

Mihály a vajdasági Kulában, Zombor közelében alapított családot álnéven, Petrovics Antalként, miután Magyarországról el kellett menekülnie. Később visszatért Kecskemétre kertésznek, ahol összeszerelmesedett az 55 éves munkaadójával és a saját nevén feleségül is vette. Amikor meghalt, az asszony lányát vette el, tőle született még három gyereke.

Összesen kilenc árvát hagyott hátra, amikor az 1848-as szabadságharcban – híres unokaöccséhez hasonlóan – életét vesztette.

 

Tokióban él a japán leszármazott

A %%-nak nyilatkozott Petőváry Attila, akinek a fia, ifjabb Petőváry Attila Japánban alapított családot, így lett Petőfinek japán leszármazottja. Etele Ashato 2003-ban született, édesanyja japán, ükapja pedig Petőfi Sándor nagybátyja.
„Tokióban él és most már gimnáziumba jár" – mondta el a büszke nagypapa.

„A családban különben a versírási kedv öröklődik. Amikor egy hónapot kórházban kellett töltenem, én is elkezdtem verseket írni, csak úgy ömlöttek belőlem a rímek!"

Idősebb Petőváry Attila azt is megsúgta, hogy mit gondol Petőfi Sándor haláláról... A részleteket megtalálod a hétfői %% napilapban. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?